Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'ın görevdeki birinci yılı

- Lübnan'da uzun süren siyasi boşluğun ardından 31 Ekim 2016'da Cumhurbaşkanı seçilen Avn görevdeki ilk yılını tamamladı - Seçim sürecinde zıt kutuptaki partilerin uzlaşıya varması Lübnanlıları ülkedeki sorunların çözümü konusunda umutlandırırken, siyasi arenada da beklentileri artırdı - Hizbullah'ın da desteğiyle seçilen Avn'ın ilk yılında ülkedeki tartışmaların başında Hizbullah'ın Suriye'de rejim yanında savaşa devam ederek silahlarını bırakmaya yanaşmaması geldi - Hizbullah'ın bölgede taraf olduğu çatışmalar, 6 yıllık görev süresinin ilk yılını geride bırakan Avn'ın önündeki sorunların ilk sırasında yer alıyor

Google Haberlere Abone ol
Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'ın görevdeki birinci yılı

BEYRUT (AA) - Lübnan'da uzun süreli siyasi krizin ardından Cumhurbaşkanı seçilen Mişel Avn'ın görevdeki ilk yılında, Hizbullah ile ilgili tartışmalar, Suriyeli mülteciler meselesi, güvenlik ve ekonomi alanındaki gelişmeler öne çıktı.

Lübnan meclisi, iki yıldan uzun süren siyasi boşluğun ardından 31 Ekim 2016'da General Avn'ı (83) ülkenin 13. Cumhurbaşkanı seçti.

Avn'ın seçim sürecine giden yolda 8 Mart Bloku'nun yanı sıra 14 Mart Bloku'nun güçlü partisi Müstakbel Hareketi'nin ve dolayısıyla Saad Hariri'nin uzlaşıya varması ülkede devam eden sorunların çözümü bağlamında Lübnanlıları umutlandırırken, siyasi arenada da beklentileri artırdı.

Hizbullah'ın da desteğiyle seçilen Cumhurbaşkanı Avn'ın ilk yılında ülkede siyasi, ekonomi ve güvenlikle ilgili birçok gelişme yaşandı. Hizbullah'ın Suriye'de Beşşar Esed rejimi yanında savaşa devam ederek silahlarını bırakmaya yanaşmaması ülkedeki tartışma konularının başında geldi.

Avn, bu süreçte yaptığı birçok açıklamada "Lübnan'ın sınırlarındaki tehdit nedeniyle Hizbullah'ın silahlarına ihtiyacımız var" sözleriyle örgütü ve eylemlerini savunurken, konu gündemden hiç düşmedi.

Göreve geldikten sonra ilk yurt dışı ziyaretini Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine gerçekleştiren Avn, ekonomik olarak çıkmazda olan Lübnan'a nefes aldırma ve Arap ülkeleriyle ilişkileri geliştirme girişimlerinde bulundu. Ancak partisi Özgür Yurtsever Hareketi'nin de bir parçası olduğu 8 Mart Bloku'nda da bulunan Hizbullah'a yönelik desteği nedeniyle Avn'ın bu girişimleri kayda değer bir sonuç vermedi.

ABD Temsilciler Meclisi'nin İran destekli Hizbullah'a yönelik finansal ve askeri destek veren kişileri ve hükümetleri hedef alan yeni yaptırım paketini kabul etmesi Avn'ın önüne yeni engeller çıkardı.

Avn bu süreçte ülkeyi ziyaret eden ABD heyetleriyle yaptırım kararlarının Lübnan'ı ekonomik ve siyasi olarak etkilememesi için görüşürken, Lübnan'dan da bir heyet ABD'ye giderek temaslarda bulundu. Avn, ABD'nin yaptırım kararının ardından yeniden gündeme oturan Hizbullah'a ve müttefiklerine yönelik suçlamalara ise sessiz kaldı.

- Suriyeli mültecilere "ülkenize dönün" çağrısı

Cumhurbaşkanı Avn, ülkelerindeki savaş nedeniyle Lübnan'a sığınan bir buçuk milyon civarındaki Suriyeli mülteciye görevdeki ilk yılında birçok defa "ülkenize dönün" çağrısı yaptı.

Öte yandan, Avn'ın seçilmesinin ardından kurulan yeni hükümet ve anayasanın tekrar işlemesiyle devlet kurumlarının çalışır hale gelmesi olumlu gelişmeler olarak kaydedilirken, hükümet 12 yıl boyunca yapılamayan devlet bütçesini de Ekim 2017'de geçirmeyi başardı.

Ayrıca 2009'dan bu yana siyasi krizler nedeniyle gerçekleştirilemeyen genel seçimlerin 2018'de düzenlenmesi kararlaştırıldı. Meclis yeni seçim kanunu da bu süreçte yasalaştırdı.

Cumhurbaşkanı krizi nedeniyle görev süresi uzayan devlet kademesindeki çok sayıda bürokratın yerine cumhurbaşkanı seçiminin ardından yeni atamalar yapıldı. Ancak mezhep temelli kotalara göre oluşan devlet bürokrasisinde Avn'ın Lübnanlılara verdiği değişim, reform ve liyakat sözü ise gerçekleşmedi.

- DEAŞ'a karşı "Dağların Şafağı" operasyonu

Avn'ın ilk senesinde Suriye sınırında bulunan terör örgütü DEAŞ'a karşı Lübnan ordusunun ağustos ayında başlattığı "Dağların Şafağı" operasyonuyla sınırda güvenlik sağlandı.

Ancak İsrail'in Hizbullah'a gözdağı vermek amacıyla hava sahası ve karasuları üzerinden gerçekleştirdiği ihlallere yönelik herhangi bir adım atılmadı.

Ayrıca Avn'ın ilk yılında, bazı anlaşmalarda ve ihalelerde bakanlara yönelik yolsuzluk iddialarında artış yaşandığı Lübnan basınında uzun süre işlendi.

6 yıllık görev süresinin ilk yılını geride bırakan 83 yaşındaki Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın önündeki en önemli sorunların başında Hizbullah'ın Suriye örneğindeki gibi bölgede taraf olduğu çatışmalar geliyor.

















Yorumlar