Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'dan İsrail'in tehditlerine yanıt

BEYRUT (AA) - Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, İsrail'in ülkesini hedef alan tehditlerini kınayarak bunları "savaş eylemi" olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Birleşmiş Milletler (BM)...

Google Haberlere Abone ol
Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'dan İsrail'in tehditlerine yanıt

BEYRUT (AA) - Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, İsrail'in ülkesini hedef alan tehditlerini kınayarak bunları "savaş eylemi" olarak nitelendirdi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Özel Temsilcisi Pernille Dahler Kardel'i başkent Beyrut'taki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul eden Avn, burada yaptığı açıklamada, "Lübnan, barışa inanan savaşı reddeden bir ülke. Ancak İsrailli yetkililerin zaman zaman ortaya attığı tehditlerin kabul edilmesi mümkün değil. Çünkü bu bir anlamda Lübnan'a karşı savaş eylemidir." ifadelerini kullandı.

Avn, Lübnan'ın İsrail ile olan güney sınırında güvenlik ve istikrarı güçlendirmek istediğini vurguladı.

Lübnan Cumhurbaşkanı ayrıca, ülkesindeki Suriyeli sığınmacılar meselesinin de ele alınacağı 24 Nisan'da Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılacak toplantı başta olmak üzere BM ile işbirliğini sürdürme konusunda kararlı olduklarını ifade etti.

BM Temsilcisi Kardel de Avn'a yarın düzenlenecek Paris konferansına ilişkin BM'nin hazırlıkları hakkında bilgi verdi.

Siyasi krizlere, birçok defa çatışmalara ve büyük göçlere tanıklık eden 87 kilometrelik Lübnan-İsrail sınırı, İsrail'in sınıra duvar örmeye başlamasının ardından yeniden uluslararası gündeme gelmeye ve tartışılmaya başlanmıştı.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman da 31 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Lübnan'ın başlatmış olduğu petrol ve doğalgaz arama sürecini "çok kışkırtıcı" olarak nitelemişti.

Uluslararası firmalara, Lübnan'ın petrol ve doğalgaz arama sürecine katılmama çağrısı yapan Liberman, "Lübnan'ın petrol ve doğalgaz arayacağı 9. blok, İsrail'indir." ifadesini kullanmıştı.

Lübnan ile İsrail arasında, yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı da sürüyor. İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor.

Yorumlar