Lübnan Başbakanı Hariri'den "Hizbullah açıklaması"

- Lübnan Başbakanı Hariri: "Hizbullah ile farklılıkları bir tarafa koyarak Lübnan'ın çıkarına hizmet edecek konularda birlikte çalışma kararı aldık. Sonrasında örgüt ile hükümette beraber yer aldık" "Bölgedeki bütün ülkelerle ilişkilerimizin iyi olmasını istiyoruz. ABD ile İran arasındaki gerginliğin olumsuz yansımalarının ülkemizi etkilemesini istemiyoruz. İran, bölgeyi istikrarsız hale getirmek yerine bölgedeki ekonomik kalkınmaya yardım ederek etkisini olumlu yönde kullanmalı" "Kendi halkına karşı katliam emri veren biri, lider olarak kalamaz. Esed'i yönetimde bırakmak çok büyük bir hata olur. Bu imkansız. Geçiş hükümeti ve diğer çözümleri düşünebiliriz ama Esed kesinlikle gitmeli"

Google Haberlere Abone ol
Lübnan Başbakanı Hariri'den "Hizbullah açıklaması"

BEYRUT (AA) - Lübnan Başbakanı Saad Hariri, "Lübnan'ın çıkarına olacak konularda Hizbullah ile birlikte çalıştıklarını" söyledi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Roma'da bir İtalyan gazetesine mülakat veren Hariri, İran destekli Hizbullah örgütü ve bölgesel gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hariri, "Hizbullah ile farklılıkları bir tarafa koyarak Lübnan'ın çıkarına hizmet edecek konularda birlikte çalışma kararı aldık. Sonrasında örgüt ile hükümette beraber yer aldık."​ ifadelerini kullandı.

Eski Başbakan Refik Hariri'nin hayatını kaybettiği 2005'teki bombalı saldırıyla ilgili olduğu iddia edilen Hizbullah ile aynı hükümette bulunmasına ilişkin bir soruya Hariri, "İşleri çözmenin tek bir yolu vardı. Bir Başbakan, Lübnan'ın refahını düşünmeli ayrıca ülkenin sorunlarını çözecek uygun formüller ve iş birliği yolları aramalı." yanıtını verdi.

- "İran'ın Arap ülkelerinin iç işlerine karışması kabul edilemez"

İran'ın bölgedeki faaliyetlerine de değinen Hariri, Tahran yönetiminin bölgede olumlu rol oynayabileceğini ancak bölge ülkelerinin iç meselelerine müdahil olmaması gerektiğini vurgulayarak, "İran'ın Arap ülkelerinin iç işlerine karışması kabul edilemez." dedi.

Hariri, "Bölgedeki bütün ülkelerle ilişkilerimizin iyi olmasını istiyoruz. ABD ile İran arasındaki gerginliğin olumsuz yansımalarının ülkemizi etkilemesini istemiyoruz. İran, bölgeyi istikrarsız hale getirmek yerine bölgedeki ekonomik kalkınmaya yardım ederek etkisini olumlu yönde kullanmalı." ifadelerini kullandı.

Suriye'deki iç savaşta Beşşar Esed rejimi yanında savaşan Hizbullah'ın bölgedeki etkisi ve Lübnan'daki Sünnilere karşı tehdit oluşturması yönündeki endişeler hakkında bir soruyu ise Hariri, "Lübnanlılar halihazırda şiddetin ne olduğunu iyi biliyor ve savaşı yakından hissediyor. Bu durum bize siyasi alandaki çalışmaları güçlendirme fırsatı veriyor." şeklinde cevaplandırdı.

- "Esad kesinlikle gitmeli"

Suriye'deki savaşın geleceği hakkında ise Hariri, "Suriye'nin geleceğini belirleyecek ülke Rusya'dır, İran değil. Rusya lideri Vladimir Putin ile buluştuğumda bana bölgenin istikrarı için çalışma sözü vermişti. Putin'in sözleri Suriye, İran ve bölgeyi ilgilendiriyor. İstkrar şu an bölge için en önemli şey." diye konuştu.

"Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri olmadığını" vurgulayan Hariri, "Kendi halkına karşı katliam emri veren biri, lider olarak kalamaz. Esed'i yönetimde bırakmak çok büyük bir hata olur. Bu imkansız. Geçiş hükümeti ve diğer çözümleri düşünebiliriz ama Esed kesinlikle gitmeli." şeklinde konuştu.

- Lübnan hükümetinde Hizbullah

Lübnan siyasetini iki buçuk yıl meşgul eden cumhurbaşkanlığı krizi, Ekim 2016'da Hizbullah'ın da içinde yer aldığı "8 Mart Bloku"nun adayı Maruni Hristiyan Özgür Yurtsever Hareketi Lideri Mişel Avn'ın cumhurbaşkanı seçimlesiyle son bulmuştu. Seçimin ardından göreve başlayan Cumhurbaşkanı Avn, hükümeti kurma görevini Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri'ye vermişti.

Hariri, yaklaşık bir buçuk ay sonra 19 Aralık 2016'da yeni kabineyi oluşturmuş ve meclisten güvenoyu almıştı. Hükümetin bileşenleri arasında 2 bakanlıkla Hizbullah da bulunuyor.

Yorumlar