Lösemi nedir, belirtileri ve tedavisi

Lösemi nedir, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır? merak edilen sorular arasında yer almaktadır.

Google Haberlere Abone ol
Lösemi nedir, belirtileri ve tedavisi

Lösemi nedir, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır? sık araştırılanlar arasında yer almaktadır. İşte, Lösemi ile ilgili bilgiler.

Lösemi, kandaki lökositlerin (akyuvar) anormal, kontrolsüz ve farklı şekillerde artmasıyla seyreden, prognozu kötü bir hastalıktır. Halk arasında kan kanseride denilmektedir.

Bu hastalık kan yapan organlarda görülür (keemik iliği, dalak, lenf düğümler), lösemi her yaşta görülebilir. Erkeklerde kadınlardan daha sık görülmektedir.

Lösemiler klinik seyrine göre akut ve klinik olmak üzere ikiye ayrılır. Lösemiler kaynaklandığı hücrelere göre kendi aralarında gruplara ayrılırlar (akut lenfoblastik, kronik myelositik lösemi, kronik lenfositik lösemi gb.).

LÖSEMİ NEDENLERİ NELERDİR?

Lösemilerin nedenleri tam olarak bilinmemekle beraber; radradyon, virüs, kalıtım ve kimyasal maddelerin neden olabileceği gibi bazı teoriler üzerinde durulmaktadır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

 Akut lösemide seyir hızlıdır. Çocuklarda 2-6 yaş grubunda sıklıkla rastlanmaktadır. Erişkinlerdede görülür.

Lösemili hastada; anemi, ağızda lezyon, halsizlik, lenf bezlerinin büyümesi, kanamalar (deri ve mukozada, dişeti, burun ve iç kulakta), taşikardi, eklem ve kemik ağrıları, lökositoz görülür. Kandaki lökosit sayısı 1 mm küpte  50.000-100.000 arasındadır. hatta 100.000 bini geçer. Hemoglobin düzeyi % 8-10 gr olur.

Kronik lösemi sinsi başlar, Orta yaşın üstündeki kişilerde daha sık görülür. Hastada splenomegali görülür. Lökosit sayısı 100.000′ in üzerindedir. Enfeksiyona eğilm artar. Bazı lösemilerde lökosit görülmeyebilir.

Tanı Kemik iliği aspirasyonu biopsisi ve laboratuvar tetkikleri ile  konur.

Yorumlar