Lokal anestezi ile şah damarları açıldı

80 yaşındaki kadının tıklaı olan iki şah damarı lokal anestezi açıldı.

Google Haberlere Abone ol
Lokal anestezi ile şah damarları açıldı

İzmir'de, 2 şah damarı yüzde 90 oranında tıkalı olan 80 yaşındaki kadın, tıpta nadir uygulanan boyun bölgesine lokal anestezi sayesinde sağlık ekibiyle sohbet ederek ameliyat oldu.

Konak ilçesinde yaşayan Cevahir Abaz, 3 ay önce baş dönmesi ve konuşma bozukluğu şikayetleriyle yakınları tarafından Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi götürüldü.

Tetkiklerde şah damarlarının yüzde 90 oranında tıkalı olduğu belirlenen hastanın acil olarak ameliyatına karar verildi. Anestezi Uzmanı Doç. Dr. Fulya Yılmaz ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. İbrahim Erdinç, genel anesteziden korkan Abaz'a boyun bölgesine lokal anestezi uygulayarak ameliyat önerdi.

İlk ameliyatını kasımda lokal anestezi altında bilinci açık şekilde yapılan Abaz'ın ikinci operasyonu da 10 gün önce gerçekleştirildi. Ameliyatın ardından yoğun bakım ihtiyacı olmadan, bir saat sonra yemeye ve yürümeye başlayan Abaz, aynı gün taburcu edildi.

"Bol bol sohbet ettik"

Cevahir Abaz,  2 damarının tıkalı olduğunu öğrendiğinde çok üzüldüğünü söyledi.

Doktorların ameliyatı bölgesel anesteziyle yapacaklarını söylediklerinde çok mutlu olduğunu anlatan Abaz, şöyle konuştu:

"Çünkü genel anesteziyle ameliyat olmaktan korkuyordum. İğneyle uyuşturdular. Ameliyat güzel geçti, bir şey hissetmedim ama korktum. Ameliyat sırasında sağlık ekibiyle bol bol sohbet ettik. İbrahim Bey sorular sordu. 'Evli misin, kaç çocuğun var, neler yapıyorsun' gibi konuları konuştuk. Ameliyat boyunca devamlı konuştum, acı hissetmedim. Bir ara durakladım 'abla neyin var' dediler, 'sizi dinliyorum' dedim."

Abaz, ameliyatını gerçekleştiren sağlık çalışanlarına teşekkür etti.

Anestezi Uzmanı Doç. Dr. Fulya Yılmaz ise şah damarı tıkanıklıkların açılmasında büyük oranda genel anestezi uygulandığını hatırlattı.

Son yıllarda aynı ameliyatın şah damarının çevresi uyuşturularak da yapıldığını hatırlatan Yılmaz, "Türkiye'de bu yöntemi ilk yapan olmak istedik. Hastalara uygulamaya başladık. Şah damarının etrafını uyuşturarak yaptığımız ameliyatlarda anestezi kadar yan etkiyle karşılaşma ihtimalimiz daha da azalıyor. Şimdiye kadar 20 hastanın ameliyatını gerçekleştirdik. Bu yöntemde beyin fonksiyonlarını kontrol etmek için hastayla sürekli iletişim halinde oluyoruz. Ameliyat sırasında herhangi bir olumsuzlukla karşılaştığımızda bu yöntem bize erken müdahale şansı veriyor." diye konuştu.

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. İbrahim Erdinç ise uyguladıkları yöntemin hem hastaya hem de cerraha avantaj sağladığını anlattı.

Birçok hastanın ameliyat sırasında genel anestezi almaktan korktuğunu anlatan Erdinç, şöyle devam etti:

"Koah gibi, akciğeri problemli olan hastalara genel anestezi verirseniz solunum makinasından ayrılamayabilir. Lokal anesteziyle bu ameliyatı yaptığınızda hastanın oksijen durumu takip edilebilir. Ayrıca ileri derecede akciğer ve kalp yetmezliği olan hastaları oturtarak ameliyat yapıyoruz. Bazı hastalarımız ameliyat sırasında şarkı söylüyor, fıkra anlatıyor. Ameliyat sırasında tansiyonunu, solunumunu ve birtakım problemleri kontrol edebiliyoruz."

Genel anesteziyle gerçekleştirilen ameliyat sonrası hastanın yoğun bakıma alındığını dile getiren Erdinç, bu yöntemde ise kısa sürede taburcu etme imkanı bulduklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar