Libya'daki siyasi diyalog görüşmeleri

- Tobruk merkezli TM, BM gözetimindeki diyalog görüşmelerine yeniden katılma kararı aldı

Google Haberlere Abone ol
Libya'daki siyasi diyalog görüşmeleri

TRABLUS (AA) - Libya'da Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin (TM), Birleşmiş Milletler (BM) gözetimindeki diyalog görüşmelerine bir ay aradan sonra yeniden katılma kararı aldığı bildirildi.

Milletvekili Tarık el-Cerusi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, parlamentonun bugünkü oturumunda yapılan oylamada, BM'nin gözetimindeki siyasi diyalog görüşmelerine yeniden katılma kararı alındığını ifade etti.

Cerusi, meclis üyelerinin, görüşmelerin, Arap Birliği ve uluslararası toplum gözetiminde Libya'da yapılması gibi diyalog sürecinde bazı düzenlemelerin yapılmasını istediğini belirtti.

TM Başkanı Akile Salih ise, oturumun ardından meclisin sosyal paylaşım sitesinde hesabından yaptığı açıklamada, toplantıda, Siyasi Anlaşma'ya dahil edilmesi istenilen milli değişmez değerlerin tartışıldığını aktararak, bunlar arasında, "Başkanlık Konseyi'nin 3 üyeden oluşması, başbakanlık görevi için bu üç konsey üyesinin dışında birinin görevlendirilmesi ve başbakanın kurduğu hükümetin TM'den güvenoyu alması gerektiği" maddelerinin yer aldığını kaydetti.

- Libya'daki siyasi kriz

Meclis Başkanı Salih ayrıca meclis üyelerinin, "Başkanlık Konseyinin halihazırdaki parlamento ile anlaşmazlığa düştüğü 8'inci maddenin kaldırılması gerektiğine" ilişkin görüşünü yinelediğini ifade etti.

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi), diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıktı.

BM'nin girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan Libya Siyasi Anlaşması uyarınca Başkanlık Konseyi (BK) kuruldu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla BK'yı Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanıdı. BK başkanlığı görevine Fayiz es-Serrac getirildi.

Ancak BK'nın sunduğu hükümet listeleri General Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nde onaylanmadığı için bakanlar görevlerini vekaleten yürütüyor.

UMH Başkanlık Konseyi, BM Güvenlik Konseyi tarafından Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanınırken, ülkede biri Tobruk (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis daha meşruiyet iddiasında bulunuyor.

Bu bağlamda geçen Mart ayının başlarında Temsilciler Meclisi, Libya'nın kuzeydoğusundaki Petrol Hilali Bölgesi'nde yaşanan şiddet olaylarının ardından Suheyrat Anlaşması'ndan çekildiğini açıklamıştı.

Yorumlar