Libya'daki olaylar

-Temsilciler Meclisi üyelerinin bir kısmı, ülkedeki krizin çözülmesi için "Libya Siyasi Anlaşması" çerçevesinde diyalogtan başka alternatif olmadığını belirtti

Google Haberlere Abone ol
Libya'daki olaylar

TRABLUS (AA) - Libya'da Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) üyelerinin bir kısmı, ülkedeki krizin çözülmesi için "Libya Siyasi Anlaşması" çerçevesinde diyalogdan başka alternatifin olmadığını belirtti.

Libya Siyasi Anlaşmasını destekleyen bir grup Temsilciler Meclisi üyesi, başkent Trablus'ta düzenlenen toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Libya krizinin çözüme ulaşması için diyalogtan başka alternatif olmadığını, Libya Siyasi Anlaşması aracılığıyla da ülkedeki tıkanıklıkların giderilebileceğini savundu.

Açıklamada, en kısa sürede bir diyalog ekibinin oluşturulması amacıyla diğer üyelerle temas kurmak ve Temsilciler Meclisi'nin reforme edilmesi için görüşmeler yapmak üzere çarşamba günü toplantı yapılması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Libya'da Tobruk merkezli TM, salı günü Libya Siyasi Anlaşması'ndan çekildiğini duyurmuştu.

Meclis oturumunda yapılan açıklamada, TM'nin, Bingazi'yi Savunma Seriyyeleri'nin Sidre ile Ra's Lanuf petrol limanları ile Bin Cevad ve En-Nevfeliyye beldelerinde kontrolü ele geçirmesi nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri neticesinde imzalanan Libya Siyasi Anlaşması'ndan çekildiği ifade edilmişti.

Libya'daki çatışmaları sona erdirmek için BM öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu, Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı.

Anlaşma gereğince Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac önderliğinde kurulan UMH, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı.


Yorumlar