Libya'da Hafter birliklerinden güney operasyonu

- TM destekli General Hafter, ülkenin güneyinde operasyon başlatılması için talimat verdi

Google Haberlere Abone ol
Libya'da Hafter birliklerinden güney operasyonu

TRABLUS (AA) - Libya'da Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin (TM) destek verdiği General Halife Hafter'in, ülkenin güneyinde operasyon başlatılması için talimat verdiği bildirildi.

Libya Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre General Hafter, güneydeki tüm birliklerine operasyon talimatı verdi.

Yerel yetkililer ülkenin güneyindeki Sebha kentinde geçen hafta kabileler arasında yaşanan çatışmaların ardından temkinli bir sakinliğin hakim olduğunu ifade ediyor.

Sebha Belediye Başkanı Hamid Rafi el-Hayali de konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, TM'ye bağlı güçlere ait savaş uçaklarının kentin üzerinde yoğun uçuşlar gerçekleştirdiğini söyledi.

Yabancı silahlı grupların yerlerini tespit için Hafter güçleri ile Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) birliklerinin koordinasyon içinde hareket ettiğini aktaran Hayali, çatışmanın diğer tarafında kabileler olduğu iddialarını yalanlayarak, Libya ordusu ile yabancı silahlı gruplar arasında bölgede kontrolü sağlama amacıyla çatışmalar yaşandığını dile getirdi.

Kentte Hafter güçleri ile UMH birliklerinin konuşlandığı belirtiliyor. Sebha Belediyesi tarafından cumartesi günü yapılan açıklamada, kentteki çatışmalar nedeniyle yaklaşık 120 ailenin evlerini terk etmek zorunda kaldığını ifade edilmişti.

Sebha kentinde 26 Şubat'tan bu yana Tebu ve Süleymanoğulları kabileleri arasında çatışma yaşanıyor. Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu daha önce yaptığı açıklamada, Sebha'daki çatışmalarda en az 6 sivilin öldüğünü, 9'unun yaralandığını duyurmuştu.

Çatışmaların geçmişi Tebu kabilesinden silahlı kişilerin Süleymanoğullarının liderlerinden birini öldürdüğü 2012 yılına uzanıyor. İki kabile arasında Nisan 2017'de İtalya'nın başkenti Roma'da uzlaşı anlaşması imzalanmıştı.

Yorumlar