Libya ve ABD'liler arasında yeni görüşmeler

Libya'da bu yıl seçimlerin yapılabilmesi için ABD'li yetkililer ile görüşmeler gerçekleştirildi.

Google Haberlere Abone ol
Libya ve ABD'liler arasında yeni görüşmeler

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi ile Libya Özel Temsilcisi Richard Norland, ülkede bu yıl seçimlerin yapılması çerçevesindeki bazı siyasi, ekonomik ve güvenlik meselelerini ele aldı.

Başkanlık Konseyi Enformasyon Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Menfi ile Norland, ABD'nin Trablus Maslahatgüzarı Leslie Ordman'ın katılımıyla çevrimiçi bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda "Libya'da 2023 yılında seçimlerin yapılması adına ortak çıkarları ilgilendiren siyasi, ekonomik ve güvenlik konuları" tartışıldı.

Ayrıca ulusal uzlaşı projesini güçlendirmesi ile ülkenin güney sınırlarını güvence altına alacak ortak bir askeri güç oluşturulmasının gerekliliğinin yanı sıra tüm Libya halkının petrol gelirlerinden yararlanmasını sağlamak adına kamu harcamalarının önceliklerini organize edecek ulusal mekanizmaların kurulması konuları ele alındı.

- BAŞKANLIK KONSEYİ ULUSAL UZLAŞININ SAĞLANMASINDA KARARLI

Öte yandan Libya Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Abdullah el-Lafi de Başkanlık Konseyi'nin tüm ulusal uzlaşı süreçlerinin tamamlanması konusunda kararlı olduğunu ifade etti.

Başkanlık Konseyi açıklamasına göre, Lafi, başkent Trablus'ta Libyalı isimlerin yer aldığı sivil hareket Libya ve Seçim Topluluğu üyeleriyle bir araya geldi.

Lafi, demokratik bir devlet inşa etmeye geçmek için özgür ve şeffaf seçimlere giden yolun ulusal uzlaşı projesinin başarısıyla başladığını vurguladı.

- LİBYA'DAKİ SEÇİM ÇIKMAZI

Libya'da bir süredir Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa'nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet olması istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.

BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte yapılamamıştı.

BM Libya Özel Temsilcisi ve Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Başkanı Abdoulaye Bathily, 17 Mart'taki açıklamasında, askeri kurumları birleştirmek için görüşen Libyalı tarafları ülkedeki krizi çözecek seçimlerin gerçekleştirilmesi için güvenli ortam sağlanmasını desteklemeye çağırmıştı.

Yorumlar