Libya UMH Başkanı Serrac'ın Hafter ile görüşmesi

CEZAYİR (AA) - Cezayir, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi (BK) Başkanı Fayiz es-Serrac ile emekli General Halife Hafter'in Birleşik Arap...

Google Haberlere Abone ol
Libya UMH Başkanı Serrac'ın Hafter ile görüşmesi

CEZAYİR (AA) - Cezayir, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi (BK) Başkanı Fayiz es-Serrac ile emekli General Halife Hafter'in Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'de biraraya gelmesini, olumlu bir adım olarak değerlendirdi.

Cezayir resmi haber ajansı APS haberinde, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulaziz Bin Ali Şerif, Libya'nın Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih ile Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Abdurrahman Suveyhili'nin 22 Nisan'da İtalya'nın başkenti Roma'da biraraya gelmesi, Serrac ile Hafter'in Abu Dabi'de yapılan görüşmelerini yakından takip ettiklerini belirtti.

Abu Dabi ve Roma'daki söz konusu görüşmeleri olumlu bir adım olarak değerlendiren Şerif, Cezayir'in desteklediği bu tür görüşmelerin, taraflar arasında güven oluşturduğuna dikkati çekti.

Cezayir Mağrib İşleri, Afrika Birliği ve Arap Birliğinden sorumlu Devlet Bakanı Abdulkadir Mesahil'in, 19-20 Nisan'da Libya'nın çeşitli kentlerinde yaptığı ziyaretinde tarafları görüşmeye davet ettiğini ifade eden Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Şerif, "Cezayir, kimseyi ötekileştirmeden herkesi bu tür görüşmelere katılmaya çağırıyor." dedi.

Mısır, Cezayir, Tunus, Çad ve Nijer’den oluşan Libya'ya komşu ülkeler, krize çözüm çabaları kapsamında 8 Mayıs'ta Cezayir'de toplanacak.

Serrac ile emekli General Halife Hafter, Arap ve uluslararası arabuluculuk girişimleri sonrasında 2 Nisan'da Abu Dabi'de biraraya gelmişti. Görüşmede tarafların, genel seçimlerin yapılması ve UMH Başkanlık Konseyi'nin yeniden yapılandırılması" başta olmak üzere önemli konularda anlaşmaya vardığı aktarılmıştı.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Libya'daki krize çözüm hedefiyle Arap ve uluslararası aracıların Hafter ile Serrac'ı biraraya getirme çabaları sonuç vermemişti. Hafter, son olarak iki ay önce Mısır'ın bu konuya ilişkin girişimini reddetmişti.

Yorumlar