Libya UMH Başbakanı Sirac, Mısır'da

- Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Libya UMH Başbakanı Sirac'la başkent Kahire'de bir araya geldi

Google Haberlere Abone ol
Libya UMH Başbakanı Sirac, Mısır'da

KAHİRE (AA) - Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Sirac'ı başkent Kahire'de kabul ettiği bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Ala Yusuf yaptığı yazılı açıklamada, görüşmede, Libya'da son yaşanan gelişmeler ile Fas'ta varılan anlaşmanın uygulanması konularının ele alındığını ve Temsilciler Meclisi'nin (TM) hükümete güvenoyu vermesinin gerekliliği üzerinde durulduğunu belirtti.

Sisi görüşmede, Mısır'ın, UMH ve Libya ordusuna destek vermeye devam edeceğini belirterek bu kurumların tüm ülke topraklarında kontrolü sağlanmasının önemine işaret etti.

Sisi, Libya'da terörün önüne geçilmesi için siyasi ve askeri sürecin birlikte yürütülmesinin ve UMH'nin görevini yerine getirebilmesi için Fas'ın Suheyrat kentinde varılan anlaşmanın uygulanmasının gerekliğine vurgu yaptı.

Sirac ise görüşmede, UMH'nin ülkedeki terör örgütleriyle mücadele etmek, devlet kavramını güçlendirmek, ülkenin ulusal dokusunu korumak ve terörle mücadelede komşu ülkelerle işbirliğine gitmek istediğini kaydetti.

Sirac'ın yarın, ziyaret kapsamında Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Libya'da Kaddafi rejimine son veren 2011'deki devrimin ardından siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermiş, emekli General Halife Hafter'in başlattığı darbe girişimini takip eden süreçte, ülkede biri Tobruk'ta Temsilciler Meclisi diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre (MGK) olmak üzere iki meclis ve yönetim meydana gelmişti. 4 Ağustos 2014'te oluşturulan Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nden doğan, Abdullah es-Sini liderliğinde geçici hükümet kurulmuştu.

Ülkedeki çatışmaları sona erdirmek için Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Sirac önderliğinde kurulan UMH, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Dokuz kez yapılan güvenoyu görüşmelerinin ardından Sirac, 15 Nisan'da hükümetin başkent Trablus'ta çalışmalarına başladığını bildirmişti.

Yorumlar