Libya dünya haritasında nerede?

Libya dünya haritasında nerede sorusu dış politikayla yeni yeni ilgilenmeye başlayan kişiler tarafından sıklıkla soruluyor.

Google Haberlere Abone ol
Libya dünya haritasında nerede?

Muammer Kaddafi'den sonra Libya'da oluşan boşluktan faydalanarak meşru hükümete darbe yapmaya kalkışan eski asker Halife Hafter'e karşı Türkiye'den yardım isteyen Libya, ülkemizde sık sık gündeme gelen konular arasında yer almaya başladı. Bu nedenle birçok kişi yeni yeni duyduğu Libya'nın nerede olduğunu bile bilmiyor. Oysa Libya, eski Osmanlı toprağı bir ülkeydi. Ancak şimdi Libya dünya haritasında nerede sorusunu soracak kadar yabancı bir ülke olmuş durumda. 

Kuzey Afrika'da Akdeniz sahilinde yer alan ülkeler arasında yer alan Libya, toprak bakımından Afrika'nın en büyük ülkelerinden birisi olarak bilinir. Topraklarının büyük bir bölümü çöl ikliminden oluşur. 

 'Libya', eski Mısırlılar'ın Nil'in batısında yaşayan Berberiler için kullandıkları Lebu sözcüğünden gelmektedir. 

Eski resmî adı Libya Sosyalist Halk Cemahiriyesi olan ülke 2011 yılında yaşanan iç savaşla Kaddafi'nin öldürülerek iktidardan düşürülmesinden sonra önce adını sadece Libya olarak kullanmış, 2013 ocağında ise Libya Devleti adını almıştır. Söz konusu iç savaşın sonrasında 16 Mayıs 2014 yılında başlayan ikinci iç savaş günümüzde devam etmektedir.

İşte Libya'nın dünya haritasındaki yeri:

 Libya iç savaşında gelinen son durum haritası ise şöyle:

 

Yorumlar