Liberya'da devlet başkanlığı seçimi tartışmaları

- İktidar partisi, Devlet Başkanı Johnson-Sirleaf'i seçime müdahale etmekle suçladı

Google Haberlere Abone ol
Liberya'da devlet başkanlığı seçimi tartışmaları

MONROVIA (AA) - Liberya'da iktidar partisi, Devlet Başkanı Ellen Johnson-Sirleaf'ın 10 Ekim'de düzenlenen devlet başkanlığı seçiminin ilk turuna doğrudan müdahale etmekle suçladı.

Birlik Partisi (UP) Genel Başkanı Wilmot Paye, düzenlediği basın toplantısında, Johnson-Sirleaf'ın, 10 Ekim'deki seçimlere, ana muhalefet partisi Demokratik Değişim Koalisyonunun (CDC) kazanması için müdahale ettiğini ileri sürdü.

Liberya Ulusal Seçim Komisyonunun da (NEC) seçim sürecinde dikkatsizce davrandığını ifade eden Paye, "Seçim sürecinde, Johnson-Sirleaf'in seçime doğrudan müdahale ederse nasıl bir tehlike yaratabileceğini söylemiştik. Halk 1944'den beri ilk defa gerçek bir seçim bekliyor. Ama olay böyle olunca halkın çoğu, seçimlerin ikinci turunda oy kullanmayacakları söylüyor." diye konuştu.

Seçimin ilk turunda hile yapıldığını ileri süren Paye, ikinci turda NEC'e özgür ve tarafsız seçim yapılması için çağrıda bulundu.

Devlet başkanlığı seçiminin ilk turunda yüzde 38,4 oy alan eski futbol yıldızı Weah George Manneh ve yüzde 28,8 oy alan eski Devlet Başkan Yardımcısı Joseph Nyumah Boakai, 7 Kasım'da düzenlenecek ikinci turda yarışacak.

Ülkenin anayasasına göre, yüzde 50 oy alan adayın yeni devlet başkanı olduğu yarışta, herhangi bir adayın yüzde 50 oya erişememesi halinde ikinci tur seçim yapılıyor.

NEC Başkanı Jerome Korkoya, başkanlık yarışının ilk turundan sonra yaptığı açıklamada, sandıktan, eski futbol yıldızı Manneh'e 596 bin 37 oy, Boakai'ye ise 446 bin 716 oy çıktığını duyurmuştu.

Ülkede 10 Ekim'deki devlet başkanı seçiminde 20 aday yarışmıştı.

Yorumlar