LGBT'lierin izinsiz gösteri davası

- Beyoğlu'nda 25 Haziran'da izinsiz gösteriye katıldıkları gerekçesiyle hakkında dava açılan 25 sanığın yargılanmasına başlandı

Google Haberlere Abone ol
LGBT'lierin izinsiz gösteri davası

İSTANBUL (AA) - Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde 25 Haziran'da izinsiz gösteriye katıldıkları iddia edilen 25 LGBT üyesinin ''Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçundan yargılanmasına başlandı.

İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, 13 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.

Duruşmada, kimlik tespitinin ardından sanıkların savunmalarına geçildi.

Sanıklar, olay günü yürüyüşe katılmadıklarını, gezmek için bulundukları İstiklal Caddesi'nde herhangi bir uyarıda yapılmadan darbedildiklerini, sözlü şiddete maruz kaldıklarını ve gözaltına alındıklarını iddia etti.

Sanıkların avukatları da olay günü LGBT'lileri korumak amacıyla gözaltı yapıldığının söylendiğini, ancak karşı taraftakiler sadece kimlik tespiti yapılıp bırakılırken müvekkillerinin gözaltına alındığını anlatarak, "Daha önce onur yürüyüşüne katılanlar beraat etmişti. Bu kararı mahkemeye sunuyoruz. Her yıl bu yürüyüşle ilgili dava açılmaktadır. Tüm işlemler, ifade hürriyetine aykırıdır. Bu nedenle müvekkillerimizin beraatine karar verilmesini istiyoruz." diye konuştu.

Mahkeme, duruşmaya gelmeyen sanıkların bir sonraki celse dinlenilmelerine, İstanbul Valiliği'ne yazı yazılarak 25 Haziran'da yapılan yürüyüşle ilgili yasaklama kararının ne zaman verildiği, bu kararın ilan edilip edilmediği, edilmiş ise ne zaman ve hangi usulle ilan edildiğinin istenilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 25 Haziran'da İstiklal Caddesi'nde izinsiz yapılan gösteriye katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınan 25 sanığın "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçundan hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Yorumlar