Lenf Kanseri (Lenfoma) nedir,belirtileri nelerdir?

Lenf Kanseri (Lenfoma) nedir, belirtileri nelerdir? Boyun, kasık, koltukaltında bulunan lenf bezlerindeki şişliklerle belirti gösteren Lenf kanseri (Lenfoma) nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl?

Google Haberlere Abone ol
Lenf Kanseri (Lenfoma) nedir,belirtileri nelerdir?

Hastalık, genellikle lenf bezlerinden ve bazen de herhangi bir organ kökeni olan heterojen bir grup kanser çeşitidir.

Lenf bezi kanserleri Hodgkin ve Hodgkin Dışı Lenfoma olmak üzere iki alt tipe ayrılır. Bunların da kendi içinde çok sayıda alt grupları vardır. Genetik, immünsupresyon, çevresel faktörler, infeksiyöz ajanlar (viruslar, bakteriler) kimyasal ve fiziksel ajanlar, radyasyon, kemoterapi, kollajen doku hastalıkları, bağışıklık sistemi bozulması ve bağışıklık sistemi hastalıkları lenfoma gelişme riskini üst seviyelere taşır. 

LENF KANSERİNİN NEDENİ NEDİR?

Lenf kanseri ile gelen hastaların büyük bir çoğunluğunda altta yatan bir neden bulunamıyor. Ama lenfoma hastalarının küçük bir bölümünde altta yatan nedenler arasında daha önce maruz kalınan radyoterapi, kimyasal madde örneğin benzen içerikli maddeler, viral enfeksiyonlar vb. etkenler bulunabiliyor. Büyük bir bölümünde, lenf bezinin içindeki aktiviteden sorumlu olan genlerde tesadüfen bir kırılma olduğu gözleniyor. Oradaki hücreler bağımsızlığını ilan ediyor, çoğalıyor, diğer lenf bezlerine atlıyor.

LENF KANSERİ (LENFOMA) BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Lenf bezlerindeki geçmeyen ve büyümeye devam eden şişlik olarak kendini gösterir: Özellikle boyun, koltuk altı ve kasık bölgesinde herhangi bir enfeksiyon durumu olmaksızın oluşan ve büyümeye devam eden, genelde ağrısız seyreden bir şişliktir.

- İstem dışı ve hızla kilo verme: 6 ay gibi bir sürede rejim vs gibi bir süreç olmadan kişinin normal kilosunun yaklaşık yüzde 10’unu kaybeder.

- Gece terlemeleri: Özellikle sıcak havalarda geceleri terlemek olağan bir durumdur. Ancak lenfomanın belirtileri arasında yer alan gece terlemesinde kişi pijamalarını ve hatta yatak çarşaflarını bile değiştirme ihtiyacı duyabilir.

- Yüksek ateş: Sebebi belli olmayan ve herhangi bir enfeksiyona bağlı gelişmeyen ateş olarak seyreder.

LENF KANSERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR? 

Lenfomanın tedavisinde kemoterapi ve kök hücre nakli gibi yöntemler kullanılır. Tedavi yöntemleri çeşitlerine göre farklılık göstermekle birlikte lenfoma tedavisi mümkün olan bir hastalık çeşitidir. Ancak her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis lenfoma tedavisinde de büyük önem arz eder. Hodgkin lenfomaların 1. ve 2. evresinde 5 yıllık sağlıklı yaşam süresi yüzde 80, 3. ve 4. evrede ise yüzde 60 civarında izlenir. Non-hodgkin lenfomalarda ise kurtuluş oranları hastalığın çeşidine göre değişiyor ve yüzde 60’a yakını tamamen kurtulması mümkündür. Tedaviye yanıtsız hastaların ise yüzde 30’a yakını yüksek doz kemoterapi ve hastanın kendisinden toplanan kök hücre nakliyle tedavi olur. Ayrıca son 10 yılda geliştirilen birçok yeni ilaç sayesinde tedavinin başarısında gelecek vadeden sonuçlar umut edilmektedir.

Yorumlar