Latin Amerika 16 yaşındaki Perez için sokağa döküldü

- Arjantin'de binlerce kişi, işkence ve tecavüz edilerek öldürülen Perez için gösteri yaptı - Siyah giyen göstericiler, kadına yönelik şiddeti kınadı - Perez için diğer Latin Amerika ülkelerinde de gösteriler düzenlendi

Google Haberlere Abone ol
Latin Amerika 16 yaşındaki Perez için sokağa döküldü

BUENOS AIRES (AA) - Latin Amerika ülkeleri, ay başında tecavüz ve işkence edilerek öldürülen 16 yaşındaki Lucia Perez için sokağa döküldü.

En büyük gösteri, genç kızın ülkesi Arjantin'de yapıldı.

Başkent Buenos Aires'te toplanan on binlerce kişi, şiddetli yağmura rağmen kadınlara yönelik şiddeti protesto etti.

Aralarında çok sayıda kadın ve öğrencinin de bulunduğu göstericiler, Plaza de Mayo Meydanı'ndaki Devlet Başkanlığı Sarayı'na yürüdü.

Perez'in ay başında ülkenin doğusundaki Mar del Plata kentinde tecavüz ve işkence edilerek öldürülmesine tepki göstermek için siyahlar giyen göstericiler, kadınları hedef alan şiddet olaylarını protesto eden sloganlar attı.

Kadın hakları örgütleri tarafından "Kara Çarşamba" sloganıyla sosyal medya üzerinden düzenlenen gösteriye diğer kentlerden de çok sayıda kişi katıldı.

Gösteriye katılamayanlar ise protestoculara iş yerlerinde bir saat iş bırakarak destek verdi. Milletvekilleri de gösteriyi parlamentoda sessizce ayağa kalkarak destekledi.

Göstericiler, Devlet Başkanı Mauricio Macri'ye kadına yönelik şiddeti önlemek için eyleme geçmesi çağrısında bulundu.

Perez'in 19 yaşındaki ağabeyi Matias, Facebook'taki hesabından göstericilere seslenerek "Bugün şiddete karşı sokaklara çıkarak ve tek bir ağızdan bağırarak binlerce genç kızın Luica gibi ölmesini önleyebiliriz. Lucia'nın ruhu, ancak o zaman huzur bulur." ifadelerini kullandı.

Lise öğrencisi Perez, 8 Ekim'de sosyal medyadan tanıştığı iki kişi tarafından kaçırılmıştı. Saldırganlar, zorla uyuşturucu verdikleri genç kıza işkence ve tecavüz etmişti. Olayın ardından genç kızı bir hastanenin önüne bırakıp kaçan 23 ve 41 yaşındaki iki saldırgan, yakalanmış ve çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanmıştı. Soruşturmayı yürüten savcı Maria Isabel Sanchez, olayı "insanlık dışı bir cinsel saldırganlık" olarak nitelemişti. Perez'in ölümü, sadece Arjantin'de değil tüm Latin Amerika'da büyük tepkiye yol açmıştı.

Kadın hakları örgütü "Casa del Encuentro", geçen yıl Arjantin'de 275 kadının uğradığı saldırı sonucu öldürüldüğünü açıklamıştı.

- Latin Amerika'da kadınlar sokağa döküldü

Perez'in öldürülmesi, Meksika ve Şili gibi diğer Latin Amerika ülkelerinde de protesto edildi.

Şili'nin başkenti Santiago'daki gösteriye çoğu kadın 25 bin kişi katıldı. Şili'nin diğer kentlerinde de kadına yönelik şiddeti protesto etmek için gösteriler düzenlendi.

Meksika'nın başkenti Meksiko'daki Bağımsızlık Meleği Anıtı önünde toplanan göstericiler, sloganlar atarak kadına yönelik şiddeti kınadı.

Gösteride konuşan 23 yaşındaki Diana Echeverria, geçen yıl tacize uğradığını ve yetkililerin kendisine yardımcı olmadığını söyledi.

Latin Amerika'da her 36 saatte bir kadın, uğradığı şiddetin kurbanı oluyor.


Yorumlar