Latif Reşid kimdir, nerelidir, kaç yaşında?

Latif Reşid, Irak'ta günlerdir devam eden tartışmalı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden çıkan isim oldu.

Google Haberlere Abone ol
Latif Reşid kimdir, nerelidir, kaç yaşında?

Latif Reşid kimdir, nerelidir, kaç yaşında, hangi siyasi kanadı temsil ediyor soruları Irak seçimleriyle birlikte merakla sorulmaya başlandı.

Irak'ta Cumhurbaşkanlığı seçimleri bir kez daha uzun tartışmalar neticesinde sonuçlandı.

Irak Meclisinde, eski Türkiye'de olduğu gibi, yapılan oylamada daha önceden belirlenen Kürt kökenli isimle arasından Latif Reşid seçildi. Irak'ta Cumhurbaşkanlığı makamı, anayasa gereği Kürtler tarafından belirlenen adaylar arasından seçiliyor. 

Kürt gruplar başlarda kimi seçecekleri konusunda kendi aralarında tartışmalar yaşamışlardı. Ancak son anda bir isim üzerinde uzlaşıya varılmıştı. 

Irak Parlamentosu KDP Fraksiyonu Başkanı Viyan Sebri bugün yaptığı açıklamada, “Bugün, KDP Fraksiyonu olarak, Irak Parlamentosu’nun oturumuna katılacağız ve Letîf Reşîd’e oy vereceğiz” demişti.

KDP, YNK ile Irak cumhurbaşkanlığı için ortak aday belirleme konusunda anlaşmaya varmadığı bir dönemde Letîf Reşîd’i destekleme kararı aldı.

LATİF REŞİD KİMDİR?

1944 yılında Süleymaniye’de doğdu. YNK lideri Celal Talabani’nin yakın arkadaşı ve siyasi takipçiliğini yaptı. Yüksek eğitimi Birleşik Krallıkta tamamladı. Birleşmiş Milletlerin Ortadoğu ve Afrika projelerinde çalıştı. 1986 yılında YNK’nin sözcülüğünü yaptı.

Saddam Rejiminin yıkıldığı 2004 yılına değin YNK içinde aktif çalışan Reşid, yeni Irak yönetiminde Su işleri Bakanlığı görevinde bulundu.

YNK’li yönetici Şahnaz Ibrahim ile evli olan Latif Reşid evli ve üç çocuk babası.

 


 

Yorumlar