"Lastik kaplama ehil ellere yaptırılmalı"

- LASİD Genel Sekreteri Ünsal: - "Lastik kaplama işleminin, mutlaka R-109 standardına göre sertifikalandırılmış tesislerde yaptırılması gerekir" - "Standartlar dışında yaptırılan kaplama lastik, trafikte sorun yaratabilir"

Google Haberlere Abone ol
"Lastik kaplama ehil ellere yaptırılmalı"

İSTANBUL (AA) - Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Genel Sekreteri Bahadır Ünsal, lastik kaplama işleminin mutlaka sertifikalandırılmış tesislerde yapılması gerektiğini bildirdi.

Ünsal, yaptığı yazılı açıklamada, R-109 regülasyonu ve standartlara uygun şekilde yapılan kaplamanın, lastiğin ikinci ömründen de faydalanılmasına fırsat sağlayarak hem araç operasyon giderlerini azalttığını hem de doğayı koruduğunu ifade etti.

R-109 sertifikasına sahip olmayan ve "merdiven altı" diye nitelenen tesislerde kaplanan lastiklerin trafikte tehlike yaratabileceğine dikkati çeken Ünsal, kaplama lastiğin, bilenlerden çok bilmeyenlerin konuştuğu bir konu olduğunu dile getirdi.

LASİD olarak kaplama lastik konusunu ve bunun doğru bilinmesini önemsediklerini vurgulayan Ünsal, "Lastik kaplama, aşınmış lastiğin sırtının yenilenmesidir. Kaplanmış bir lastik, performansından herhangi bir şey kaybetmeden aynı servis koşullarında yeniden kullanılabilir. Günümüzde gelişen lastik teknolojisi, lastiklerin gövdesinin birkaç kez kaplanmasına olanak sağlar. Kaplama işlemi lastiğin ömrünü uzatarak yeni lastikler kadar güvenilir kullanım sağlar. Ancak lastik kaplama işleminin, mutlaka R-109 standardına göre sertifikalandırılmış tesislerde yaptırılması gerekir." dedi.

Ünsal, lastik üreticilerinin onaylanmış son teknoloji ve ekipmanlarla bu uygulamayı yaptığını belirterek, şunları kaydetti:

"Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yönetmelikte güvenli lastik kaplama standardını oluşturmuştur. Buna göre UN/ECE R-108 ve R-109 standardına sahip kaplama tesisleri bakanlık tarafından denetlenerek sertifikalandırılmıştır. Aynı yönetmelik, sertifikası olmayan tesislerin kaplama yapmasını yasaklamıştır. Lastiklerini kaplatmak isteyen sürücülere, bu regülasyona uygun sertifikayı gösteren tesislerde kaplama yaptırmasını öneriyoruz. Kaplama lastik konusunda bilgi almak istendiğinde uzmanlara ve sertifikalandırılmış tesislere başvurulmalı."

Ünsal, genellikle kamyon, otobüs, iş makinesi ve uçak lastiklerinde uygulanan kaplama işleminin lastiklerin ikinci, hatta üçüncü ömründen faydalanılmasına fırsat sağlayarak çevreyi koruduğunu söyledi.

Bahadır Ünsal, "Uygun karkaslı lastiklerin kaplanması sayesinde ihtiyaç duyulan enerji ve hammadde ihtiyacı yaklaşık 5 defa daha azalmakta ve daha az atık lastik oluşmaktadır. Kullanıcılar açısından lastiğin kilometre maliyeti düşmektedir. Bu açıdan kaplama lastik, çevreye önemli bir tasarruf sağlamaktadır." diye konuştu.

Yorumlar