KYK burs neden çıkmaz kimlere çıkar?

KYK tarafından sağlanan burs ve krediden faydalanmak isteyen öğrencilerin merakla bekledikleri sonuçlar açıklandı. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte bazı öğrenciler bekledikleri sonucu göremedi. Bu nedenle de "KYK burs neden çıkmaz" sorusunun cevabını arıyor. Sorunun detaylı cevabı şöyle:

Google Haberlere Abone ol
KYK burs neden çıkmaz kimlere çıkar?

KYK burs ve kredi programları, yüksek öğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere yöneliktir. 2023 yılı itibarıyla, KYK burs ve kredi başvuruları e-Devlet üzerinden yapılmaktadır. Başvuru için e-Devlet şifresi gereklidir ve öğrencilerin ÖSYM yerleştirme işlemlerinin sonuçlanmasını beklemeleri gerekir​​. Pek, KYK burs neden çıkmaz?

KYK BURS NEDEN ÇIKMAZ?

Öncelikle KYK tarafından verilen burs ve kredi arasındaki farka bir göz atalım. Daha sonra kimlerin burs kimlerin ise kredi alabileceği veya alamayacağına dair detaylara bakalım.

Burs: Başbakanlık tarafından sağlanır ve geri ödemesi yoktur. Burs almak için belirli disiplin ve not şartlarını sağlamak gereklidir. Başarısızlık durumunda burs, krediye dönüşebilir​​.

Kredi: Geri ödemesi gereklidir. Ödeme, ilk sigorta başlangıcından veya öğrenciliğin bitiminden 2 yıl sonra başlar. Ödeme süresi uzatılabilir veya taksitlendirilebilir​​.

Burs Alabilecek Öğrenciler

Ön lisans, lisans, yüksek lisans (Master ve Doktora) öğrencileri (hazırlık sınıfı hariç)​​.

İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş yapan öğrenciler (intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez)​​.

ÖSYM sınavında ham puan bazında belirlenen puan türünde ilk 100'e girenler ve amatör milli sporcular​​.

Burs Alınamayacak Durumlar

Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim görenler, gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar, açık öğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri burs almaya uygun değildir​​.

Öncelikle yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler, gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler, Açık öğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri ve Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler, burstan faydalanamaz.

Burs verilirken öncelik tanınan öğrenciler

Şehit çocukları, (Şehit bekar ise bekar kardeşi)

Gazi çocukları, (Gazi bekar ise kendisi)

Sağlık kurulu raporu ile yüzde 40 ve üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler,

Anne ve babası vefat etmiş olanlar,

Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Yetiştirme Yurtlarında barınarak tamamlayanlar,

Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar,

Amatör milli sporcu olan öğrenciler

Burs Kesilme Nedenleri

Başarısızlık, öğretim kurumundan ayrılma, çıkarma, en az bir yarıyıl uzaklaştırma cezası alma, vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma, ders kaydı yaptırmama, öğretim kurumunun kapatılması, yurttan süresiz çıkarma cezası alma, kesin hükümle mahkûm olma​​.

Burs Miktarları (2023)

Ön lisans ve lisans öğrencileri için aylık 1250 TL.

Yüksek lisans öğrencileri için aylık 2500 TL.

Doktora öğrencileri için aylık 3750 TL​​.

Kredi ve burs sonuçları için: https://kygm.gsb.gov.tr/ 

 

Yorumlar