Kuzey Kore'den ABD'li öğrenciye işkence iddialarına yalanlama

- Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, ABD yönetiminin, Warmbier'in ölümden "sinsi, çocukça bir taktikle istifade ettiğini" öne sürdü

Google Haberlere Abone ol
Kuzey Kore'den ABD'li öğrenciye işkence iddialarına yalanlama

ANKARA (AA) - Kuzey Kore, ülkede 15 ay tutuklu kaldıktan sonra ABD'ye döndüğünde hayatını kaybeden ABD'li üniversite öğrencisi Otto Warmbier'in ağır işkencelere maruz kaldığı için öldüğüne ilişkin iddialara sert yanıt verdi.

Yonhap'ın haberine göre, Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, Warmbier'in ebeveynleri Fred ve Cindy Warmbier'in ABD'nin Fox haber kanalına verdiği röportajın yayınlanmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter'da yaptığı, "Otto, Kuzey Kore'nin akıl almaz işkencesine maruz kalmıştır." paylaşımına tepki gösterdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, işkence iddiası reddedilerek, ABD'nin Kuzey Kore rejimini itibarsızlaştırmaya yönelik düşmanca planlarının "yıkıcı sonuçlarından" sorumlu olacağı konusunda uyarıda bulunuldu.

Virginia Üniversitesi öğrencisi Otto Warmbier'in ülkesine dönmeden önce asla işkence görmediğinin ileri sürüldüğü açıklamada, ABD yönetiminin, Warmbier'in ölümden "sinsi, çocukça bir taktikle istifade ettiği" iddia edildi.

Baba Warmbier, uçağa bindiklerinde oğulunu bir sedyeye bağlanmış halde, sarsılarak iniltiler çıkarırken bulduklarını ifade ederek, "Kafası kazınmıştı. Kör ve sağır durumdaydı. Kolları ve bacakları deforme olmuştu. Ayağında kocaman bir yara vardı. Sanki biri alt dişlerini kerpetenle söküp yeniden takmış gibiydi. Kim Jong-un rejimi, Otto'ya bilinçli ve sistematik işkence uygulamıştır. Bunun başka açıklaması olmaz." demişti.

Aile, Kuzey Kore yönetimini terörizm ile suçlamıştı.

Başkan Trump daha önce de Kuzey Kore yönetimini işkence yapmakla suçlayarak kınamış ve "Otto'yu daha önce ülkeye getirebilmeliydik." diyerek Obama yönetimini suçlamıştı.

Warmbier, 2016'da seyahat için gittiği Kuzey Kore'de kaldığı oteldeki bir propaganda posterini çalmak suçlamasıyla 15 yıl hapis ve ağır çalışma cezasına çarptırılmıştı. Amerikalı öğrenci, yaklaşık 1 yıl hapis yattıktan sonra haziran ayında sağlık durumu kötüye gittiği gerekçesiyle ülkesine iade edilmişti. Otto Warmbier, ABD'ye ayak bastıktan yalnızca 6 gün sonra kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti. Doktorlar, ilk muayene sonrasında Warmbier'in nörolojik olarak "tepkisiz uyanıklık halinde" olduğunu belirtmişti. Ailesi, Otto Warmbier'e otopsi uygulanmasına ise izin vermemişti.

Kuzey Kore yönetimi ise Warmbier'e işkence uygulandığı iddialarını reddetmiş, Amerikalı öğrencinin sağlık durumunun hapishanede yaşadığı gıda zehirlenmesi nedeniyle bozulduğunu ileri sürmüştü.

Yorumlar