Kuzey Kore'den yeni füze denemesi

ABD ve Japonya'yı tehdit eden Kuzey Kore bugün bir kez daha füze denemesi yaptı. Güney Kore, Kuzey Kore tarafından başkent Pyongyang'dan "belirlenemeyen" bir füze fırlatıldığını duyurdu. Japonya'nın üstünden geçen füzenin 770 kilometre yüksekliğe ulaştığı, 3 bin 700 kilometre mesafe katettiği bildirildi

Google Haberlere Abone ol
Kuzey Kore'den yeni füze denemesi

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Dünya gündemini suni bir şekilde meşgul etmeye devam eden Kuzey Kore, dün ABD ve Japonya'ya tehditler savurduktan sonra bugün bir kez daha füze denemesi yaptı. İddiaya göre bu kez türü tanımlanamayan bir füze denemesi gerçekleştirildi. Deneminin ardından Güney Kore ve ABD'den açıklamalar geldi. Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de acilen tekrardan toplanma kararı aldı. Toplantının bugün yapılması bekleniyor.

Güney Kore ordusu, Kuzey Kore tarafından başkent Pyongyang'dan "belirlenemeyen" bir füze fırlatıldığını açıkladı. Yonhap haber ajansına göre, Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Kuzey Kore, Pyongyang, Sunan yakınlarında sabah saat 06.57 civarında tanımlanamayan bir füze fırlattı. Füze Japonya'nın üstünden geçerek Kuzey Pasifik'e ulaştı." ifadelerine yer verildi. Ordu, söz konusu füzenin 770 kilometre yüksekliğe ulaştığını, havada 3 bin 700 kilometre mesafe katettiğini duyurdu. Açıklamada, Güney Kore ve ABD'nin söz konusu fırlatmayla ilgili bilgiyi analiz ettiği de aktarıldı.

Güney Kore'den tatbikat

Güney Kore Devlet Başkanlığınca Pyongyang'ın füze denemesinin hemen ardından Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı yapıldı ve ordu Doğu Denizi'nde balistik füze tatbikatı düzenledi. Japon devlet televizyonu NHK ise Kuzey Kore'nin füzeyi Japonya'nın kuzeydoğusuna doğru fırlatmış olabileceğini bildirdi.

ABD ve Japonya'yı tehdit etmişti

Kuzey Kore'den dün yapılan açıklamada, "Japonya'yı batırır, ABD'yi cehenneme çeviririz" denilmişti. 

Kuzey Kore, 29 Ağustos'ta Hwasong-12 tipi orta menzilli bir balistik füze fırlatmış, Japonya'nın üstünden geçen füze Büyük Okyanus'a düşmüştü. Pyongyang, 3 Eylül'de de 2006 yılından bu yana en güçlü ve 6'ncı nükleer denemesini yapmıştı. Bu denemenin ardından ABD tarafından hazırlanan ve Kuzey Kore yönetimine yeni ekonomik yaptırımlar uygulanmasını içeren karar tasarısı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde kabul edilmişti.

ABD'den açıklama

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kuzey Kore'nin yeni bir füze fırlatmasına ilişkin, "Devam etmekte olan provokasyonlar sadece Kuzey Kore'nin diplomatik ve ekonomik olarak yalnızlaşmasına sebep oluyor." ifadesini kullandı.

Tillerson, Kuzey Kore'nin yeniden füze fırlatması hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

"Kuzey Kore'nin provokatif bir şekilde füze fırlatması, ABD'nin müttefiki olan Japonya halkına yönelik olarak son haftalarda yapılmış ikinci tehdidi temsil etmektedir." açıklamasını yapan Tillerson, diğer bütün ülkelere Kuzey Kore rejimine karşı yeni adımlar atmaları yönünde çağrıda bulundu.

Bakan Tillerson, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Çin, Kuzey Kore'nin petrol ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılıyor. Rusya ise Kuzey Kore'nin zorunlu çalışma ihtiyacını en fazla karşılayan ülke. Çin ve Rusya bu sorumsuz füze fırlatılmasını tolere edemeyeceklerini kendi başlarına atacakları adımlarla göstermeliler."

Tillerson, devam eden provokasyonların sadece Kuzey Kore'nin diplomatik ve ekonomik olarak yalnızlaşmasına neden olduğunu kaydetti.

BMGK yeniden toplanıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK), Kuzey Kore'nin yeni füze denemesinin ardından bugün toplanacağı bildirildi.

BM'den yapılan açıklamada, Güvenlik Konseyinin saat 15.00'te (TSİ 22.00) Kuzey Kore'nin füze denemesini görüşmek üzere kapalı oturumda toplanacağı belirtildi. Toplantı talebinin ise ABD ve Japonya'dan geldiği öğrenildi.

Yonhap haber ajansı, Kuzey Kore'nin Sunan yakınlarında yerel saatle sabah saat 06.57 civarında tanımlanamayan bir füze fırlattığını ve füzenin Japonya'nın üstünden geçerek Kuzey Pasifik'e ulaştığını duyurmuştu.

Japon devlet televizyonu NHK ise Kuzey Kore'nin füzeyi Japonya'nın kuzeydoğusuna doğru fırlatmış olabileceğini bildirmişti.

Kuzey Kore'nin 3 Eylül'de 2006 yılından bu yana en güçlü ve 6'ncı nükleer denemesini yapmasının ardından ABD'nin hazırladığı ve Pyongyang'a yeni ekonomik yaptırımlar uygulanmasını isteyen karar BMGK tarafından kabul edilmişti.

Kuzey Kore ise BMGK'nın son ekonomik yaptırımlarına sert tepki vererek, Japonya'yı "batırmak" ABD'yi ise "küle çevirmekle" tehdit etmişti.

Yorumlar