Kuveyt'teki Yemen müzakareleri

- BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed: - "Esirler ve tutuklular konusu, her şeyden önce insani bir mesele. Bu konunun siyasi pazarlık haline getirilmemesi ve bu kişilerin en kısa zamanda ailelerinin yanına dönmesi gerekiyor"

Google Haberlere Abone ol
Kuveyt'teki Yemen müzakareleri

KUVEYT (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, Kuveyt'te devam eden Yemen müzakerelerinin en önemli maddelerinden esir ve tutuklular meselesinin siyasi pazarlıklara alet edilmemesi gerektiğini belirtti.

Ahmed yaptığı yazılı açıklamada, Ramazan ayının yaklaştığını ve esirlerin ailelerinin yanına dönmesinin gerektiğini ifade ederek, bu dosyanın daha fazla politize edilmemesi çağrısı yaptı.

Tarafları esir ve tutukluları serbest bırakmaya ve barış sürecini destekleme konusunda üzerine düşen görevi yerine getirmeye çağıran Ahmed, "Bu, her şeyden önce insani bir mesele. Bu konunun siyasi pazarlık haline getirilmemesi ve bu kişilerin en kısa zamanda ailelerinin yanına dönmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

Taiz kentinde dün Husiler ile hükümete destek veren grupların kendi inisiyatifleri doğrultusunda 35 esiri takas ettiğini aktaran Ahmed, tüm esir ve tutukluların serbest bırakılmasını umut ettiğini belirtti.

Ahmed, Husiler ile hükümet heyetinin üç günde bir ellerindeki esirlerle ilgili olarak karşılıklı birbirlerini bilgilendirme konusunda anlaştıklarını kaydetti.

Müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesi, dün, yüzlerce tutuklunun serbest bırakılmasını sağlayacak olan nihai anlaşmanın imzalanmasında başarı sağlayamamıştı.

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı. Müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesinin de içinde olduğu insani, siyasi ve güvenlik alanlarında kurulan komisyonların toplantısı ise 14 Mayıs'ta başlamıştı.


Yorumlar