Kütahya'daki toplu balık ölümleri

- Güneyköy Deresi kenarında bir araya gelen köylüler, toplu balık ölümlerine tepki gösterdi

Google Haberlere Abone ol
Kütahya'daki toplu balık ölümleri

KÜTAHYA (AA) - Kütahya'nın Domaniç ilçesinde köylüler, toplu balık ölümlerine tepki gösterdi.

Önceki gün, Güneyköy yakınlarındaki Güneyköy Deresi'nde yaşanan toplu balık ölümleri nedeniyle çevre köylerden gelen çok sayıda vatandaş dere kenarında toplanıp kirliliği protesto etti.

Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk, burada yaptığı konuşmada, toplu balık ölümlerinin bölgede faaliyet gösteren bir hidroelektrik santralindeki havuzlardan kaynaklandığı değerlendirmesinde bulundu.

Hidroelektrik santralin havuzlarındaki kirli sular ile bölgedeki termik santralden gelen suların balıkları telef ettiğini ifade eden Ertürk, şunları kaydetti:

"Burası Osmanlı İmparatorluğu'nun kurulduğu topraklar ve burası bir yaylak. Türkiye'nin her yerinden buraya gelen insanlar var. Hafta sonu ziyaretçilerini bu pis su nedeniyle buradan ürküttük. Şimdi o insanlar buraya şüpheyle gelecek. Yazık değil mi? Birkaç şirket sahibinin sorumsuzluğu yüzünden ne hale geldi. Tertemiz akan deremiz birden simsiyah oldu. Binlerce balığımız öldü. Sadece balıkların ölümüyle kalmadı, hayvanlar da bu dereden su içiyordu. Şimdi herkes tedirgin. Bahçelerine su götüremiyor. Analizler sonucunda inşallah sudan kimyasal çıkmaz da sadece kömür tozuyla geçer. Eğer kimyasal varsa bu sorumsuzluğu yapanlar cezalandırılmalı."

Köy sakinlerinden Şerife Bahadır da ölen balıkların hesabının sorulması gerektiğini dile getirerek, "Deremizi mahvettiler. Bunu yapanlar bulunsun. Derelerimizin güzelliği gitti. Biz bu dere ile bahçeleri suluyoruz. Buralar resmen katlediliyor." dedi.

Bölgede hayvanlarını otlatan Şerife Karaca, balık ölümleri nedeniyle dereden hayvanlarına su içirmekten korktuklarını söyledi.

Yorumlar