Kuruluş Osman Böke kimdir?

Kuruluş Osman dizisinde Böke Komutan karakterini canlandıran oyuncu kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? Kuruluş Osman Komutan Böke gerçekte var mıydı? Tarihte Komutan Böke olarak bilinen bir kişilik var mı, Arık Böke ve Arık Buka ile bir ilgisi var mı? İşte detaylar:

Google Haberlere Abone ol
Kuruluş Osman Böke kimdir?

ATV'de yayınlanan Kuruluş Osman dizisine yeni katılan karakterlerden birisi Böke Komutan oldu. Moğol Komutanlarından birisi olarak dizide yer alan Böke Komutan'ın kim olduğu, tarihte gerçekten böyle bir şahsiyet olup olmadığı merak ediliyor. Öte yandan Kuruluş Osman Böke kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır, gibi sorular da oyuncunun kimliğini merak edilenler tarafından sıkça soruluyor. İşte Kuruluş Osman dizisindeki Komutan Böke hakkında merak edilen soruların cevapları: 

İçindekiler

Tarihte Komutan Böke Kimdir?

Komutan Böke kimdir?

 

TARİHTE KOMUTAN BÖKE VAR MIYDI?

Osmanlı'nın kuruluş aşamasında veya önceki dönemlerde Böke adıyla ünlenen tarihi bir şahsiyet var. Bu kişi Moğol Hükümdarı Cengiz Han'ın torunlarından birisi olan Arık Böke'ydi. Tuluy Han'ın oğlu olduğu bilinen Böke'nin tam adı Arık Böke'ydi. Ancak Kuruluş Osman dizisindeki Komutan Böke'nin bu kişi olup olmadığı ise bilinmiyor. Büyük ihtimal değildir, çünkü Moğolların bir diğer komutanı olan Balgay, Böke'yi kendi emrine alıyor. Şayet bu Böke, Cengiz Han'ın torunu olsaydı, Moğollar'da Cengiz Han'ın soyu kutsal kabul edildiği için bu durum yaşanmazdı.

Moğol İmparatorluğu, bu çekişme içinde üç yıl boyunca iç savaş yaşayacaktır. Savaşta Arık Böke gelenekçi Moğol prensleri tarafından desteklenirken Kubilay Kuzey Çin ve Mançurya prensleri tarafından desteklenir. Cengiz Han’ın en genç oğlu olan Toluy Han ve eşi Sorghaghtani Beki’nin en genç oğluydu. Cengiz Han 1227 yılında öldüğünde Moğol İmparatorluğu Cengiz Han’ın oğlu ve Arık Böke’nin amcası Ögeday Han tahta geçer. Toluy 1232 yılında ölür. Ögeday’dan sonra sırasıyla Güyük Han ve Möngke Han tahta çıkar. Bu dönemde Moğolistan’da bulunan Fransız kralı IX. Louis’nin temsilcisi Rubruck’lu William’ın anlatımına göre Arık Böke Hristiyanlığa karşı adil davranmıştır.

Arık Böke ile Kubilay arasında savaş sürerken Arık Böke kuvvetleri giderek zayıflamaya başlar. Kubilay ordusunda Moğol süvarileri, Alan ve çeşitli Türk boylarından savaşçılar ve çok sayıda Çinli ve Goryeo piyadesi bulunuyordu.

Tarihçi David Morgan, Arık Böke’nin Moğollar arasında önemli fikirlerin sahibi olarak önemli bir yeri olduğunu belirtir. Bu fikirler, Kubilay iktidarında reddedilmiş ve tersine icraatlarda bulunulmuştur. Moğol asilleri, gelişkin Çin kültürüne tabi olarak yerleşik uygarlığın benimsenmesi olarak değerlendirilen Kubilay iktidarına karşı Moğol İmparatorluğunun merkezinin Moğolistan’da olması gereği, Moğol göçebe hayatının devam ettirilmesi ve Çin’in de diğer ülkeler gibi sadece sömürge olarak sömürülmesini savunmuşlardır. Arık Böke bu gelenekçi düşünüş tarzının fikir babalarından olarak kabul edilir. Muhalif fikirleri Kubilay’a karşı uzun yıllar başkaldıran Kaydu Han tarafından devam ettirilmiştir. Arık Böke iktidardan tasfiye edilse de İlhanlı sarayında ve Yuan Hanedanının kuzey bölgelerinde etkisi hissedilmiştir. 1206-1635 yılları arasında varolmuş olan Börçigin hanedanına mensuptur.

KOMUTAN BÖKE KİM CANLANDIRIYOR?

Peki, Kuruluş Osman dizisinde Komutan Böke karakterini kim canlandırıyor? İşte cevabı: Kuruluş Osman Böke karakterini Atılgan Gümüş canlandırıyor. Sinemaseverlerin Dağ 2 sinema filminden hatırladığı bir isimdir Gümüş. 

Atılgan Gümüş 1976 yılında Hatay ilinde doğdu. Oyunculuk kariyerinin yanında solistlik de yapmaktadır. 

Atılgan Gümüş'ün şu ana kadar rol aldığı yapımlar şöyle: 

Dağ II (Mustafa) – 2016

Kırgın Çiçekler – 2016

Birleşen Gönüller (Yunus) – 2014

Beni Böyle Sev (Kerem) – 2013

Papatyam (Erdem) – 2009 / 2011

Yalancı Romantik (Necmi) – 2008 / 2009

Bıçak Sırtı (Emin) – 2005

Yedi Numara (Kunter) – 2000

Yorumlar