Kürşat Yılmaz kimdir, nerelidir, ne iş yapıyor?

Kürşat Yılmaz kimdir, nerelidir, neden cezaevindeydi, ne ile suçlanıyordu, neden ve nasıl serbest bırakıldı? Devlet Bahçeli'yi ziyaretiyle gündeme gelen Kürşat Yılmaz adını Türkiye yaklaşık 30 yıldır ara ara duyar; ancak onun siyasi bilinirlik geçmişi 70'li yıllara kadar dayanır.

Google Haberlere Abone ol
Kürşat Yılmaz kimdir, nerelidir, ne iş yapıyor?

Kürşat Yılmaz kimdir, nerelidir, ne iş yapıyor, neden cezaevindeydi, neyle suçlanıyordu, neden serbest bırakıldı? MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin iki yıl önce, "Neden cezaevindeler, neden serbest bırakılmıyorlar" imasındaki konuşmalarından sonra tahliye edilen Alaattin Çakıcı ve Kürşat Yılmaz şimdilerde yeniden gündemdeler. Çakıcı, tahliye edildikten sonra bir süre mektuplarıyla gündemde yer almaya devam etti, sonrasında ise sessizliğe gömüldü. Şimdilerde ise 30 Ekim günü tahliye edilen Kürşat Yılmaz gündemde. 

Yakup Kürşat Yılmaz 3 Mart 1960 tarihinde Giresun'da dünyaya geldi. 12 Eylül Darbesi öncesinde Ülkücü Gençler Derneği (ÜGD) ‘nde yetkili kişilerden olan Kürşat Yılmaz, Banker Kastelli olarak bilinen Cevher Özden’i vurma olayında gündeme geldi.

17 Nisan 1999′da Türkiye’ye iade edilen ve Kartal Özel Tip Kapalı Cezaevi’ne konulan Yılmaz, 15 Temmuz 1999′da Kuşadası eski Belediye Başkanı Lütfi Suyolcu’yu öldüren tetikçi Fırat Erdoğan’ı azmettirdiği gerekçesiyle suç ortağı Yavuz Kaşıkçı’yla birlikte 66 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kürşat Yılmaz kimdir, nerelidir, ne iş yapıyor
Kürşat Yılmaz kimdir, nerelidir, ne iş yapıyor

 

Yakup Kürşat Yılmaz, Ülkü Ocakları bağlantıları olan bir organize suç örgütü lideridir. İşlediği suçlar nedeniyle cezaevlerinden toplamda 3 kez (1994-1997-1998) kaçtıktan sonra 1998'de Bulgaristan'da yakalanarak Türkiye'ye iade edilmişti.

Eski Kuşadası Belediye Başkanı Lütfi Soyulcu'nun 1995'te öldürülmesi olayını düzenlemekten ve çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, yönetmek, nitelikli yağma, tehdit, kasten yaralama, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma gibi suçlardan 66 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

2021 yılında avukatlarının yeniden yargılanma talebi sonrasında 30 Ekim 2021 tarihinde tahliye edildi.

2010 YILINDAKİ ÇETE DAVASINDAN YARGILANDI

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan sanıklar Kürşat Yılmaz, şarkıcılar İbrahim Tatlıses ve Alişan ile manken Tuğba Özay gibi ünlü isimlerin yargılandığı ''çete'' davası, 19 Ocak 2010 tarihinde karara bağlanmıştı. Mahkeme heyeti, Kürşat Yılmaz’ın "çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek", "nitelikli yağma", "tehdit", "kasten adam yaralama" , "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak" suçlarından toplam 66 yıl 3 ay 15 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar vermişti.

Manken Tuğba Özay, "örgüte üye olmak ve emniyet teşkilatını alenen aşağılamak" suçlarından beraat etmişti. Şarkıcı İbrahim Tatlıses ve Alişan ise "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmış, ancak cezaları ertelenmişti. Yargıtay 6. Ceza Dairesi ise yerel mahkemenin verdiği kararı kısmen onamış, kısmen de bozmuştu.

ERGENEKON'DA TANIK OLARAK DİNLENMİŞTİ

Kürşat Yılmaz, Ergenekon davaları esnasında tanık olarak dinlenen isimlerden biriydi. Yılmaz, mahkemede Ergenekon'un varlığını reddetmiş; Sedat Peker ile ilgili sorulan sorulara da cevap vermişti. 

Yılmaz, cezaevi yıllarında Sedat Peker'in kendisinin yanına kimlerin ve neden getirildiğini soran mahkeme heyetine bilmediğini söylemişti.


 

Yorumlar