Kürşat Gürsoy, Türkiye'nin en genç daire başkanı ile röportaj

"Kent problemlerinin çözümünde bazen pansuman çözümler işe yaradığı gibi, uzun vadeli çözümlerin kente katma değerinin yüksek olduğu aşikârdır."

Google Haberlere Abone ol
Kürşat Gürsoy, Türkiye'nin en genç daire başkanı ile röportaj

Kürşat Gürsoy Kimdir? Kendini Nasıl tanımlar?

Yeryüzünün ölçüm, hesaplama, çözümleme ve görselleştirme çalışmaları ile uğraşan Harita Mühendisliği bölümünden 2012 yılında mezun oldum. Aynı anda İnşaat Mühendisliği alanında eğitim aldım. Daha sonra yerel yönetimler alanında yüksek lisans yaptım. 2013 yılında Gürsu Belediyesinde, İmar Müdürlüğünde Harita Mühendisi olarak başladığım memuriyetime, 2014 yılından itibaren Bursa Büyükşehir Belediyesinde Emlak İstimlak Dairesi Başkanlığına Bağlı olan Kamulaştırma Şube Müdürlüğünde devam ettim. 2017 yılı itibari ile Arge Şube Müdürlüğü, 2019 yılı itibari ile de Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Dairesi Başkanlığı görevini yürütmekteyim.

Her bir teknik insanın aynı zamanda kültür sanat alanında yapacağı okumalar ile kendisini tamamlayacağına inanıyorum. Varoluşsal kaygılar içerisinde olduğumuzda hayatımız anlam kazanır. Bu bağlamda hayatımda bazı çalışmalar da yürüttüm. Türkiye’de 40 farklı şehirde ve 4 farklı ülkede 3 yıl boyunca devam eden bağımsız ve özgün bir etkinlik olan Kitap Mütalaası etkinliğinin kurucu-yöneticiliğini yaptım. Kişisel okumalarımı ise her gün ihmal etmeden gerçekleştirmeye gayret ediyorum.

Hayalim olan bir mesleğin icrasını, inandığım değerler ile birlikte yapmaya çalışıyorum. Ailemin, ülkemin bana verdiği değerleri yine ülkeme çeşitli ortam ve vesilelerle sunmaya gayret ediyorum.

Ülkemizdeki Belediyelerde En Genç Daire Başkanısınız? Bu Nasıl Oldu?

Meslek hayatıma belediyede başladım. Mesleğimi en iyi icra edebileceğim kurumlardan biri burasıydı. Belediyeler toplumun müşterek problemlerine çözüm üretebilecek en etkin kurumlardır. Topluma en çok dokunabilen, değer üretebilen yerlerdir. Benim için bu bir fırsattı, sevdiğim bir işi aşkla, inanarak yapmaya başladım. İnandığım değerler doğrultusunda yaptığımız işlerde çalışma arkadaşlarımla mahcup olmadık, bize güvenenleri mahcup etmedik. Özellikle Bursa Büyükşehir Belediyesinde 2017 yılında Sayın Alinur Aktaş Belediye Başkanı olunca tarafıma yöneticilik görevi verildi. Kritik bir zamanda, kritik bir pozisyon bize emanet edilerek sorumluluğumuz arttı. Biz bu makamı inandığımız değerleri savunmak için bir fırsat olarak gördük. Takım arkadaşlarımla iyi işler çıkarttık. Doğru bildiklerimizi her yerde hiçbir beklenti içine girmeden ifade ettik. Projelerimize mutfakta çok iyi çalıştık, karar vericileri ikna ettik ve uygulanmasını sağladık. Sonuçları itibari ile başarılı olduk.

Bu süreçte bizim en büyük avantajımız Alinur AKTAŞ Bey gibi vizyonu ve ufku geniş bir Belediye Başkanı ile çalışıyor olmamızdı. 

Bize güvenenleri mahcup etmedik, biz de mahcup olmadık. Bunun topluma yansıyan en güzel örneği Bursa kent merkezindeki akıllı kavşak projelerinin bir bir hayata geçirilip kente yaygınlaştırılması oldu.  Sorumluluğumuzda olan konularda genç, dinamik, özverili ekip arkadaşlarımızla kente değer üreten işler çıkartınca Başkanımız Alinur AKTAŞ, Kürşat GÜRSOY’a 30 yaşında daire başkanlığı sorumluluğu verdi.

Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Dairesi Başkanlığı Nerden Çıktı? Neden ilk Bursa’da Kuruldu?

Arge Şube Müdürü görevinde iken Bursa’nın en öncelikli ve en önemli problemi olan ulaşımın çözümüne yönelik bir takım projeler üzerinde çalışmaya başladık. Başkanımızın stratejik olarak beklenti içerisinde olduğu bir konuydu bu, ancak bütçe problemlerinden ötürü büyük projelerin hayata geçme imkânı yoktu. Biz de trafikte dar boğaz oluşturan noktaları tek tek tespit ettik. Bu dar boğazların aşılmasına yönelik kavşak modelleri çalıştık, drone uçurduk her bir dar boğazda, bunları simüle ettik. Akıllı Teknoloji kullanımını ön görerek verimlilik hesapları yaptık. Akıllı kavşak projelerinin arge çalışmaları ile ortaya çıkan yeni kavşak modelleri ile uygulamaları sonrası % 36 verimlilik artışı sağladık. Bu deneyim akıllı uygulamaların vatandaşın hayatını küçük maliyetlerle ne kadar kolaylaştırabileceğini gösterdi. Hem kamuoyunda hem kurumda bu algı her geçen gün kuvvetlendi. Bu proje ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik proje ödüllerine başvuruda bulunduk. Proje Türkiye’de finale kaldı iyi sonuçlar bekliyoruz.

Bununla beraber Çin gibi birçok ülkeyi analiz ettik. Dünya’nın en kalabalık nüfusları trafiği nasıl yönetiyor araştırdık. Diğer alanlarda da keşfettiğimiz inovatif yaklaşımları araştırıp onlara yeni şeyler ekleyip projelendirdik. Birçok arge inovasyon zirvelerine katıldık ve katılmaya da devam ediyoruz. Çin’den döndüğümüz zamanlar Arge Müdürlüğü bünyesinde akıllı şehircilik ekibi oluşturduk. Çeşitli akıllı şehircilik projeleri geliştirdik. Bu projelerin hayata geçmesi için 1,6 milyon pound’luk (Yaklaşık 21 milyon TL) hibe fonu başta olmak üzere dış kaynaklar bulduk. 

Diğer taraftan kent yönetimine yönelik Dünyanın gündemi zaten son yıllarda Akıllı Şehircilik faaliyetlerine kaymış durumdaydı. Ülkeler ve firmalar bu alanda ciddi arge yatırımları yapıyordu.  Her geçen gün derinleşen kent problemlerinin çözümünde akıllı uygulamaların hayata geçmesi artık ülkemizin önemli bir politikası haline gelmişti.  Bu konuda vizyon sahibi olduğunu düşündüğümüz ve bize her konuda destek olan Belediye Başkanımız tarafından seçimlerden sonra Türkiye’de ilk defa Bursa Büyükşehir Bünyesinde kurulmuş oldu. İlk olmak, öncü olmak her zaman sorumluluk risk demektir. Sayın Başkanımız kronik problemlerin çözümünde yeni yaklaşımlar sergilemek adına bu girişimde bulunmuştur.

Peki, Ajandanızda Neler Var?  Bursa Bundan Nasıl Faydalanacak?

Kent problemlerinin çözümünde bazen pansuman çözümler işe yaradığı gibi, uzun vadeli çözümlerin kente katma değerinin yüksek olduğu aşikârdır.

Bizler, kentin akıllı şehir çöplüğüne dönmeden yeni çıktığımız bu yolda nereye varmak istediğimizi, buraya nasıl varacağımızı planlıyoruz. Bursa’nın Akıllı Şehircilik Stratejik Planını hazırlıyoruz. İlk işimiz bunu bitirmek. Bu konunun hayata geçmesi için yurtdışı kaynaklı bir hibe fonu bulduk, onu kullanacağız.  Kentimizdeki bu alanda faaliyette bulunacak tüm aktörlerle bu planı yürüteceğiz. Böylece kentin ihtiyaçlarına göre proje geliştirecek, akıllı şehir mimarisini ona göre tasarlayacağız.

Yeni kurulan daire başkanlığı ile Dünya’da ulaşım, çevre, sağlık, güvenlik, enerji ve mobilite alanında popüler olan akıllı şehir uygulamaları Bursa’da yaygınlaştırılacak. Aynı zamanda yeni inovatif yaklaşımlar ile de dünyaya örnek olmayı amaçlıyoruz.

Bursa hızla göç alan bir kenttir.  Problemler her geçen gün çeşitlenmekte ve derinleşmektedir. Mevcut kaynaklar bu problemlerin çözümünde yeterli kalmamaktadır. Diğer taraftan vatandaşların yaşam kalitesine yönelik beklentiler de her geçen gün artmaktadır. Bu iki problemin çözümünde akıllı şehirciliği anahtar olarak kullanıp, yaşam/ hizmet maliyetlerin düşürülmesi, vatandaşın zamanını verimli kullanması ve güvenliğin artırılması gibi konularda kente değer katmayı planlıyoruz. 

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar