Küresel piyasalar ABD büyümesine odaklandı

- Küresel piyasalarda, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 3 psikolojik sınırının altına inmesiyle pozitif bir seyrin hakim olduğu görülürken, bugün ABD'de açıklanacak büyüme verisinin piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor

Google Haberlere Abone ol
Küresel piyasalar ABD büyümesine odaklandı

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, tahvil faizlerindeki gerilemenin etkisiyle pozitife dönerken, bugün ABD'de açıklanacak büyüme verisi takip edilecek.

Hisse senedi piyasalarında, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yeniden yüzde 3 psikolojik sınırının altına inmesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) politika duruşunun değişmemesinin ardından pozitif havanın hakim olduğu görüldü.

ABD'de dün açıklanan verilerin beklentilerin üzerinde gelmesi de söz konusu pozitif havayı desteklerken, gelişmeler sonrasında New York borsasında Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,99, Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 1,05 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi de yüzde 1,64 değer kazandı. Dolar endeksi 91,5 seviyelerinde dengelenirken, ABD'de 10 yıllık tahvil faizleri ise dünkü düşüşünü sürdürerek yüzde 2,97 seviyelerinde hareket ediyor.

Analistler, ABD 10 yıllık tahvil faizleri ile dolar endeksindeki seyrin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmayı sürdüreceğine işaret ederek, bugün açıklanacak ABD ilk çeyrek büyümesinin de yakından takip edileceğini kaydetti.

Avrupa tarafında dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) faizlerde değişikliğe gitmezken, aylık 30 milyar avroluk net varlık alımlarının Eylül 2018 sonuna kadar devam edeceğini açıkladı. Karar sonrasında ECB Başkanı Mario Draghi, büyüme görünümünü çevreleyen risklerin geniş ölçüde dengeli olduğunu ancak, artan korumacılık tehdidi de dahil olmak üzere küresel faktörlerle ilgili risklerin daha belirgin hale geldiğini söyledi. Ekonomik göstergelerin, yılın başından bu yana büyüme hızında bir miktar yavaşlama olduğunu gösterdiğine işaret eden Draghi, enflasyonun bulunduğu seviyeler itibarıyla parasal teşvike hala ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Gelişmeler sonrasında Almanya'da DAX 30 endeksinde yüzde 0,63'lük, İngiltere'de FTSE 100 endeksinde yüzde 0,57'lik ve Fransa'da CAC 40 endeksinde yüzde 0,74'lük yükseliş yaşandı. Avro/dolar paritesi ise dün 1,2097 ile 12 Oca'tan bu yana en düşük seviyeye gerilemesinin ardından bugün 1,21'in hemen üzerinde seyrediyor.

Analistler, ECB'nin beklentiler doğrultusunda para politikası yaklaşımını değiştirmediğini, Draghi'nin de bölge ekonomisinde büyümeye yönelik yukarı yönlü riskler üzerinde fazla durmadığını belirterek, tüm bunların avronun dolar karşısında güçlenmesini beraberinde getirdiğini kaydetti. Avrodaki güçlenmenin sürüp sürmemesinin bugün piyasaların yön tayininde etkili olabileceğine dikkati çeken analistler, bugün İngiltere'de ilk çeyrek büyüme verisi ile Avro Bölgesi ekonomik güven endeksinin takip edileceğini bildirdi.

Asya'da Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz ve varlık alım programında değişikliğe gitmemesine karşın, enflasyon hedefine 2019 mali yılı civarında ulaşılacağı ifadesini beklentilerini yayımladığı metinden çıkardı. Gelişmeler sonrasında Japonya'da Nikkei 22 endeksi yüzde 0,7 yükselişle günü tamamlarken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi kapanışa doğru yüzde 0,3 geriledi.

Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dün döviz kurlarındaki değer kayıplarından bulduğu destekle yükselişe geçerek 108.224,92 puanı görmesine karşın bu seviyeden gelen satışlarla günü yüzde 0,36 düşüşle 107.015,13 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün 4,0579'a kadar gerilemesinin ardından bugün 4,07 seviyelerinde dengelendi.

Analistler, bugün yurt içinde ekonomik güven endeksi, uluslararası rezervler ve döviz likiditesi ile haftalık para ve banka istatistiklerinin izleneceğini, yurt dışında ABD ve İngiltere'de açıklanacak ilk çeyrek büyümesinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini kaydetti. Teknik açıdan BIST 100 endeksin için 107.000 puanın altına inilmesi durumunda 105.700 seviyesinin gündeme gelebileceğini aktaran analistler, 110.000 puanın ise direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, nisan ekonomik güven endeksi

10.00 Türkiye, nisan uluslararası rezervler ve döviz likiditesi

10.55 Almanya, nisan ayı işsizlik oranı

11.30 İngiltere, 1. çeyrek büyüme

12.00 Avro Bölgesi, nisan ekonomik güven endeksi ve tüketici güven endeksi

14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, 1. çeyrek büyüme ve kişisel tüketim

17.00 ABD, nisan Michigan Üniversitesi güven endeksi

Yorumlar