Kurbanlıklar pazara indi, işte ilk fiyatlar

İstanbul'da kurbanlıklar pazara indi, fiyatlar da belli oldu. Kurbanlık fiyatları ne kadar, büyükbaş küçükbaş kurbanlık fiyatları nasıl?

Google Haberlere Abone ol
Kurbanlıklar pazara indi, işte ilk fiyatlar

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban pazarlarında satışlar başladı. Yaklaşık 30 saat yolculuk yapıp gelen kurbanlık hayvanlar, İstanbul Kayaşehir’de bulunan alanda yerlerini aldı.

Kurbanlık hayvan fiyatlarında artış gözlenirken, satıcılar ilk günden talebin olduğunu ve bu durumdan memnun olduklarını dile getirdi. Ayrıca satıcılar, kurban alırken nelere dikkat edilmesi konusunda bilgiler verdi.

Kurbanlık fiyatları ne kadar, büyükbaş küçükbaş kurbanlık fiyatları
Kurbanlık fiyatları ne kadar, büyükbaş küçükbaş kurbanlık fiyatları



Hayvanlarını Ağrı’dan getirdiklerini belirten kurban satıcısı Serkan Daşdemir, “Hayvanlarımızı bugün getirdik. Yolculuğumuz 19 saat sürdü. Evraklarımız tam olduğu için problem yaşamadan geldik. İlk günden talep güzel. 30 tane hayvan getirdik bunların 8 tanesi satıldı. Bu durumdan memnunuz. Bayrama kadar tüm hayvanlarımızı satmayı düşünüyoruz. 

Yem fiyatları yüksek olsa da fiyatlar bu sene uygun. Fiyatlarımız 17 bin TL ile 28 bin TL arasında değişiyor. Geçen seneye göre fiyatlarımız yüzde 30 arttı. Getirdiğimiz kurbanların en ağırı 980 en hafifi ise 550 kilo. Vatandaşlar kurbanlarını alırken hayvanın gözlerine, boynuzlarına, ayaklarına, kuyruğuna dikkat etmeleri gerekiyor. Burada kesim için 4 tane ünite var. Vatandaş kurbanını aldıktan sonra istediği üniteden sırasını alır ve bayram günüde kesim gerçekleşir. Kesim fiyatları daha belli değil, geçen sene bin 250 TL’den kesiliyordu” şeklinde konuştu.

Satışlara bugün başladıklarını ifade eden kurban satıcısı Yavuz Baran, “Çadırlarımıza bugün yerleştik. Hayvanlarımız satışa hazır şekilde bekliyor.

Hayvanlarımız hepsinin kan tahlili yapıldı. Ağrı’dan geldik yolculuğumuz ise 34 saat sürdü. 270 tane hayvan getirdik bunlardan 12 tanesini sattık. Fiyatlarımız 10 bin TL’den başlayıp 30 bin TL’ye kadar devam ediyor. Geçen seneye göre fiyatlarda 2-3 bin TL artış var” açıklamasında bulundu.

İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO) Başkanı Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nın halk sağlığı, hayvan sağlığı, hayvan refahı ve ekonomik boyutları bulunan bir organizasyon olduğunu söyledi.

Kurban satış yerlerinin, İstanbul'da bayramdan 15 gün önce hazır hale getirileceğini belirten Arslan, şunları kaydetti:

"İstanbul'a kurbanlık hayvan girişleri 5 Temmuz'dan itibaren başlayacaktır. 2021 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ'de kesim yerleri, genel sağlık şartlarına uygun, dezenfekte edilebilir, zemininde su biriktirmeyen, yeteri derecede aydınlatma ve havalandırması bulunan yerler olması, kesim yapacakların mutlaka halk eğitim merkezlerinde 20 saatlik 'kurban kesim elemanı' kursu alması gerektiği bildirilmekte, ayrıca yeni tip koronavirüs bulaşma riskini azaltmak için gerekli randevulu sistem önerilmiştir. Ayrıca belirtilen kurallara uymaya vatandaşlara verilecek ceza miktarları da belirtilmiştir.

"RANDEVULU SİSTEMLE KESİM YAPILMALI"

Murat Arslan, kesimin düzenli yapılması ve karmaşanın önlenmesi için mutlaka randevulu sistemle kesim yapılması gerektiğini aktararak, "Kesimler mutlaka belediyelerin hazırlamış olduğu ünitelerinde yapılmalıdır. Kesim öncesi ve sonrası veteriner hekim muayenesi yapılmalı, tüketime uygun olmayan kurbanlıklara ve etlere el konulmalıdır. Kesim sonrası hayvansal atıklar (kan, deri, iç organlar) gelişigüzel etrafa atılmamalıdır." dedi.

ÖNLEMLER İLE İNSAN TRAFİĞİ KAYNAKLI BULAŞLAR AZALTILABİLİR

Murat Arslan, şehirler arası hayvan taşımacılığı yapan üretici ve diğer görevlilerin mutlaka denetlenmesi gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Mümkün olduğunca kurbanlıkların transportu yapılmadan ve yetiştirildiği yerde kesime sevk edilmesi olmalıdır. Bu amaçla yerel yönetimler arasında iş birliği yapılarak büyük şehirlerdeki vatandaşların kurbanlarını hayvanların yetiştirildiği şehirlerde kesilmek üzere bağışlaması ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması önerilmelidir. Bu yolla hem kurban ibadeti yerine getirilmiş hem de kurbanın ruhuna uygun olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması sağlanmış olur.


 

Yorumlar