Kurban eti ne kadar dinlendirilmeli hemen dolaba konur mu ne zaman dolaba konur?

Kurban eti ne kadar dinlendirilmeli hemen dolaba konur mu ne zaman dolaba konur veya kurban eti nasıl saklanır, nasıl saklamak lazım, hangi aşamada buz dolabına veya derin dondurucuya koymak gerekiyor, kurban eti yıkanır mı yıkanırsa ne olur? İşte kurban eti hakkında pratik bilgiler:

Google Haberlere Abone ol
Kurban eti ne kadar dinlendirilmeli?

Kurban eti ne kadar dinlendirilmeli hemen dolaba konur mu ne zaman dolaba konur soruları kurban bayramının popüler konuları arasında yer almaya devam ediyor. Kesilen kurbanları dağıttıktan sonra kendisine kalan kısımları saklamak isteyen vatandaşlar, nasıl saklayacağını, hangi şartlarda saklaması gerektiğini merak ediyor. Bu nedenle vatandaşlar merakla soruyor, Kurban eti ne kadar dinlendirilmeli hemen dolaba konur mu ne zaman dolaba konur? 

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, kurban etlerinin doğru saklanması için sıcak halde naylon poşete konulmaması ve tek porsiyonluk parçalar halinde derin dondurucuya kaldırılması gerektiğini bildirdi.

Kurban eti ne kadar dinlendirilmeli hemen dolaba konur mu ne zaman dolaba konur
Kurban eti ne kadar dinlendirilmeli hemen dolaba konur mu ne zaman dolaba konur

 

Yalçındağ, vatandaşların kurban etleri konusunda dikkat etmeleri gereken hususları anlattı.

KURBAN ETİ NAYLON POŞETLERE KONUR MU?

Yalçındağ, kesim işlemi tamamlandıktan sonra, hayvanın vücut sıcaklığının düşmesinin beklenmesi ve daha sonra parçalara ayırma işleminin yapılması gerektiğini bildirdi.

Kurban Bayramı'nın son birkaç yıldır sıcak havalara denk geldiğine dikkati çeken Yalçındağ, şöyle konuştu:

Kurban eti ne kadar dinlendirilmeli hemen dolaba konur mu ne zaman dolaba konur
Kurban eti ne kadar dinlendirilmeli hemen dolaba konur mu ne zaman dolaba konur

 

"Bu etlerin sıcak sıcak naylon torba, kova veya küvete konularak taşınması, etin kısa sürede bozulmasına neden olur. Eğer soğumasını beklemeden parçalamak durumundaysak, etleri en kısa sürede eve götüreceğiz. Masanın üzerine temiz bir örtü serip, gölge bir yerde birbirine değmeyecek şekilde etleri yerleştirip soğumasını bekleyeceğiz. Soğuduktan sonra borcam veya tepsiye koyup buzdolabına kaldıracağız. Sıcakken hele bir de naylon torba içinde buzdolabına değil derin dondurucuya bile koysanız, o et kullanılamaz hale gelir. Ertesi gün bir bakarsınız ki et yemyeşil olmuş, yenilemez duruma gelmiş."

KURBAN ETİ YIKANIR MI?

Etin yıkanarak temizlenemeyeceğini vurgulayan Yalçındağ, et yıkanırsa, olası kirliliğin etin her tarafına bulaşacağını dile getirdi.

Yalçındağ, bazı insanların Kurban Bayramı'nı "pastadan bir dilim kapmak" olarak gördüğüne işaret ederek, "Masanın üzerine bir kıyma makinesi koyup 'Kurban eti çekilir' şeklinde afiş hazırlatıp bir çabaya girişiyorlar. Tarım ve Orman Bakanlığının genelgesine göre bu yasaktır. Etin yenilemeyecek yerlerini görüp siz üzerinden ayırmadığınız için kıyma çektiğinizde etin tamamına bu kirliliği bulaştırırsınız. Bununla da kalmaz, arkadan gelen eti tertemiz olan insanın etini de kirletirsiniz. Dolayısıyla meslekten olmayan insanların bu tür uğraşlara girmesi yasaktır. Eğer böyle bir şey görüyorlarsa Alo 174'e ihbarda bulunsunlar. Biz buradan kazanılacak 5-10 liranın peşinde değiliz. Önemli olan halka verilen hizmetin kalitesinin artması." dedi.

Kurban eti ne kadar dinlendirilmeli hemen dolaba konur mu ne zaman dolaba konur
Kurban eti ne kadar dinlendirilmeli hemen dolaba konur mu ne zaman dolaba konur

 

Vatandaşın, bir kasap kadar bu işi bilemeyeceğini ifade eden Yalçındağ, hemen herkesin mahallesinde bir kasap bulunduğunu söyledi.

PROFESYONEL KİŞİLERE PARÇALATIN

Vatandaşın pirzolasını da bütün olarak kasaba getirmesi gerektiğini vurgulayan Yalçındağ, bir kuzuyu alıp kuşbaşı, kıyma, pirzola ve parça etini yapmanın en fazla 50 liraya mal olduğunu bildirdi.

Yalçındağ, etin kasaptaki parçalara ayrılma işlemi tamamlandıktan sonra birer tüketimlik olacak şekilde bölünerek derin dondurucuya konulmasını tavsiye etti. Yalçındağ, "Eti çıkartayım, bir bölümünü kullanayım, kalanını tekrar dondurayım demek yapılacak en büyük yanlışlardan biri. Vatandaşlarımız eti parçalara ayırarak derin dondurucuya koysunlar, kullanacaklarını çıkarsınlar. Bizim tavsiyemiz bu." ifadelerini kullandı.

Kurban eti ne kadar dinlendirilmeli hemen dolaba konur mu ne zaman dolaba konur
Kurban eti ne kadar dinlendirilmeli hemen dolaba konur mu ne zaman dolaba konur

 

Kurban derisinin ise tüysüz olan kısmına kaya tuzu dökülerek, iki tarafından katlayıp, rulo halde bağışının yapılması gerektiğini dile getiren Yalçındağ, "Bu bir milli servettir. Buna dikkat etmemiz lazım." diye konuştu.

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, kurbanlık seçimi, etin saklanması ve pişirilmesi gibi konularda da merak edilen soruları yanıtladı. Prof. Dr. Cüneyt Ulutin etin ilk gün tüketilmesi ile ilgili, “Etin bir gün dinlendirilmesi hem sağlık hem da lezzet açısından önemli” dedi.

Seçilen kurbanların veteriner kontrolünden geçmiş olmasına dikkat edilmesini söyleyen Dr. Cüneyt Ulutin, aksi takdirde hayvanlarda bulunan birçok brusella, tüberküloz gibi enfeksiyonlar ya da kist hidatik gibi parazitlerin insanlara rahatlıkla geçebildiğini söyledi. Kurbanlık hayvanın kesimi esnasında da dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Cüneyt Ulutin acemi insanların kurban kesiminde bulunmamasını, daha çok konuya hakim olan kasaplara kesim yaptırmalarını tavsiye etti. Hastanelerde Kurban Bayramı'nda çok sayıda bıçak yaralanması vakalarının görüldüğünü bu konuda dikkatli olunmasını, öte yandan hayvana acı çektirmeden bir kesim yapılması gerektiğini, hayvana acı çektirmenin kurban etinin tadında bozulma meydana getirebileceğini aktardı.

DİLLENDİRİLMEYEN ET LEZZETLİ OLMAZ

Kesilen etlerin tüketim zamanının da önemli olduğunu hatırlatan Ulutin, “Hemen tüketildiği zaman kurban eti taze bir et olduğundan dolayı sindirimi zordur. Eğer çok arzulanmıyorsa ertesi güne dinlendirerek tüketmek daha iyi olacaktır. Özellikle sindirim bölgesinde rahatsızlığı olan kişilerde gastrit, şişkinlik, gaz gibi sıkıntılar dışında zaman zaman pankreastan kaynaklanan salgı bozukluklarına bağlı pankreatit gibi durumlarla veya safra kesesi gibi problemlerle karşı karşıya kalabiliyoruz” dedi.

KOLESTROLÜ OLANLAR DİKKAT

Özellikle kolesterol yüksekliği olan kişilerin etin daha çok yağsız kısımlarını tercih etmesini söyleyen Ulutin, “Kan yağlarındaki yükseklikler damarlarda plak oluşmasına sebep olurken ani bir et yüklenmesi sonucunda bu yağların kanda daha da yüksek seviyeye çıkması kalp krizi veya inmeye kadar gidebilecek problemlere yol açabilir. Onun için öğünlerimizi dikkatli seçmeliyiz” diye devam etti.

Kurban eti ne kadar dinlendirilmeli hemen dolaba konur mu ne zaman dolaba konur
Kurban eti ne kadar dinlendirilmeli hemen dolaba konur mu ne zaman dolaba konur

 

Kurban Bayramı dolayısıyla tamamen etten oluşan bir menüden uzak durulmasını söyleyen Ulutin, uzun vadede bunun kansere sebebiyet verebileceğini, kırmızı et ile beraber tüketilen lifli gıdaların kanser yapıcı maddeleri vücuttan atıp kansere karşı koruyacağını söyledi.

KURBAN ETİ BUZLUĞA NE ZAMAN KONMALI?

Uzmanlara göre, kurban etinin parçalara ayrılmasının ardından serin bir yerde 5-6 saat dinlendirilmesi gerekiyor. Etin ısısının düşmesi için üstü kapatılmadan bekletilmeli. Ancak bu sürede, etin böcek ve sineklerden korunmasına da dikkat edilmeli. 

Yapılan yanlışlardan biri ise eti yıkamak. Eğer içinize sinmiyor ve yıkıyorsanız, hemen ardından pişirmeniz gerekiyor. Et yıkandıktan sonra buzdolabına koyulmamalı.

Etler dinlendirildikten sonra, derin dondurucuya ya da buzdolabına koyulabilir. Etin tüketileceği zaman buzdolabından çıkarılıp sebze bölümünde çözdürme işleminin yapılması gerekiyor. Dışarı koyarak çözdürme işlemini yaparsanız, bakterinin artmasına sebep olabilirsiniz.

Et, uygun koşulların sağlanmasının ardından buzdolabında 6 ay bekletilebilir. Bu nedenle, her defasında tüketilecek kadarının çıkarılması gerekiyor. Çözülen etin tekrar dondurulması ise sağlık açısından oldukça zararlı. Pişirmeden önce etin oda sıcaklığına getirilmesi daha yumuşak olmasını sağlıyor. 

ETLERİ YIKAMADAN BUZDOLABINA KOYUN

Etlerin saklanma koşulları hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Ulutin, “Havalar gittikçe sıcaklaşıyor. Etlerin kesimden hemen sonra yıkanmadan buzdolaplarında saklanması gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken ailenin porsiyonuna göre paketleme yapmak. Buzluğa attığınız bir et parçası -20 veya -18 derecede 6 aya kadar muhafaza edilebilir. Ancak oradan çıkarttıktan sonra bu eti çözüp tekrar buzluğa koymanız çok tehlikelidir. Sizi enfeksiyonlara, hatta ölümlere kadar götürebilir. Bu yüzden aile boyu porsiyonlara ayırarak etleri saklamak daha iyidir” dedi.


 

Yorumlar