Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yayman Kazakistan'da

- Yayman: - "Ülkelerimiz arasında kültür ve sanat alanında daha fazla işbirliği lazım ve biz bu ilişkilerin daha fazla gelişmesi için buradayız. Çünkü bu en kalıcı ve sağlam ilişkidir" - "Türklerin Ata yurduna gelip görmesi lazım. Ata yurttaki kardeşlerimiz ve dostlarımızın da Türkiye’ye gelmesi lazım."

Google Haberlere Abone ol
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yayman Kazakistan'da

ÇİMKENT (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Hüseyin Yayman, Kazakistan ile Türkiye arasında kültür ve sanat alanında daha fazla iş birliği yapılması gerektiğini belirtti.

Yayman, Kazakistan ziyareti çerçevesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Çimkent'teki tarihi yerleri gezdiklerini dile getirerek, ata yurdunda bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti.

Binlerce yıldır kardeş olan Türk ve Kazak halkı arasındaki kültürel ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Yayman, "Ülkelerimiz arasında kültür ve sanat alanında daha fazla iş birliği lazım ve biz bu ilişkilerin gelişmesi için buradayız. Çünkü bu en kalıcı ve sağlam ilişkidir." diye konuştu.

Yayman, iki ülke arasındaki turizm ilişkilerinin gelişmesinin de önemine işaret ederek, "Türklerin ata yurdunu gelip görmesi lazım. Ata yurttaki kardeşlerimiz ve dostlarımızın da Türkiye'ye gelmesi lazım." dedi.

Kazakistan'ın Latin alfabesine geçişinin iki ülke arasındaki kültürel ilişkilere olumlu yansıyacağını dile getiren Yayman, “Bu Kazakistan halkının, devletinin kararı ve biz buna saygı duyuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Ünlü Kazak yazarların kitaplarının artık Latin alfabesinde okunabileceğini belirten Yayman, "Onlar da Ahmet Hamdi Tanpınar'ın, Nazım Hikmet'in kitaplarını Kazakça da Latince de okuyabilecekler. Nasrettin Hoca'nın fıkralarını, Yunus Emre'nin şiirlerini, Mevlana’nın dizelerini okuyacaklar." şeklinde konuştu.

Bu isimlerin Hoca Ahmet Yesevi'nin elçileri olduğuna dikkati çeken Yayman, "Hacı Bektaşi Veli, Hacı Bayram Veli, Hazreti Mevlana Anadolu’yu dünyaya aydınlatan büyük insanlar. Işık Doğu’dan yükselir, ışık Çimkent’ten yükseliyor. Işık Hoca Ahmet Yesevi'nin türbesinden yükseliyor." ifadelerini kullandı.

Yayman, Kazakistan temasları kapsamında yarın Türkistan kentinde düzenlenecek Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Daimi Konseyi’nin 35. dönem toplantısına katılacak.

Yorumlar