"Kültür Kervanı" Edirne'den Mostar'a kadar gidecek

- TYB Şeref Başkanı Doğan: - "Güzergahtaki önemli şehirlerde Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Kosova ve son olarak Bosna Hersek'te faaliyetler yapacağız" - "Kültür Kervanı etkinliğinin Osmanlı'nın kültür sahası içinde bulunan önemli merkezleri içinde barındıran Balkanlarda gerçekleşecek olması ayrıca önemli"

Google Haberlere Abone ol
"Kültür Kervanı" Edirne'den Mostar'a kadar gidecek

İSTANBUL (AA) - AHMET ESAD ŞANİ - Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) kuruluşunun 40. yılı faaliyetleri kapsamında "Edirne’den Mostar'a Kültür Kervanı" düzenleyecek.

Etkinliğe ilişkin AA muhabirine açıklama yapan TYB Şeref Başkanı Mehmet Doğan, "Kültür Kervanı"nın TYB'nin 30. yılında Edirne'den Ardahan'a ve 35. yılında Ankara'dan Siirt'e olarak gerçekleştiğini hatırlattı.

Kültür ve edebiyat dünyasından yaklaşık 40 kişinin katıldığı programlarda, güzergahtaki şehirlerin özelliklerine göre çeşitli faaliyetler yapıldığını kaydeden Doğan, katılımcıların birikimlerinden istifade edildiğini ifade etti.

TYB'nin 40. yılında bu etkinliğin Balkanlar üzerinden Edirne'den Mostar'a kadar giden bir güzergahta yapılacağını belirten Doğan, şunları söyledi:

"Güzergahtaki önemli şehirlerde Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Kosova ve son olarak Bosna Hersek'te faaliyetler yapacağız. Olan yerlerde Yunus Emre Enstitüsü'nde, diğer yerlerde ise Türk dernekleri ve mahalli kurumlarla işbirliği içinde 10 günlük bir faaliyet sürdüreceğiz."

- "Kültür Kervanı"nın Balkanlarda gerçekleşmesi ayrıca önemli"

Çoğunluğunun sadece büyük şehirlerde yapıldığı kültür faaliyetlerinin Anadolu'daki farklı şehirlerde de yapılması gerektiği düşüncesiyle yola çıktıklarını belirten Doğan, yurt dışında yapacakları "Kültür Kervanı" etkinliğinin Osmanlı'nın kültür sahası içinde bulunan önemli merkezleri içinde barındıran Balkanlarda gerçekleşecek olması açısından da ayrıca önemli olduğunu kaydetti.

Doğan, ziyaret edilecek bölgelerde bir çok Osmanlı eserinin halen ayakta olduğunu, Balkanları özellikle tanımak için gezmemiş olan yazarlarla Balkanlar'daki şair ve yazarları bir araya getireceklerini söyledi.

"Türkçe konuşan şair ve yazarlarla buluşacağız, bazı yerlerde sadece Türkçe konuşanlar değil bölgenin bütün yazalarıyla buluşma imkanı da olacak." diyen Doğan, Balkanlarda sadece Müslüman ve Türklerin değil aynı zamanda bütün halkların üzerinde de Osmanlı kültürünün etkili olduğunu vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da projeye destek verdiğini, faaliyet merkezi olarak da Yunus Emre Enstitülerini seçtiklerini belirten Doğan, Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini, projenin kültürel diplomasiye de katkı sağlayacağını dile getirdi.

Şair, yazar, akademisyenlerin yanı sıra ilim dünyasından isimlerin katılımıyla 30 Nisan'da Edirne'de başlayıp 9 Mayıs'ta Mostar'da sona erecek "Edirne'den Mostar'a Kültür Kervanı" etkinlikleri kapsamında; Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Arnavutluk, Karadağ ve Bosna Hersek’te kültür sanat faaliyetleri yapılacak, edebiyat söyleşileri, şiir şölenleri, belgesel gösterimi, resim sergileri, panel ve konferanslar düzenlenecek.

- Arap dünyası yazarlar ve şairler buluşması

İslam dünyasıyla ilgili yeni bir etkinlik planladıklarını belirten Doğan, Arap dünyası yazar ve şairlerinin bir araya geleceği ve kültürler arasında yakınlaşmayı amaçlayan projeyi güz aylarında hayata geçireceklerini sözlerine ekledi.

TYB'nin, 22 Mayıs 2008'de kuruluşunun 30. yılında Edirne'den Ardahan'a, 6 Mayıs 2013 tarihinde 35. yılına özel Ankara’dan başlayan ve Siirt’te biten on gün süren etkinliklerle, güzergahta bulunan şehirlerde okur yazar buluşması, imza günü, panel, şiir şöleni, tarih, kültür ve edebiyat sohbetleri düzenlenmişti.


Yorumlar