Külleme hastalığı fındığı tehdit ediyor

İFMİB Yönetim Kurulu Başkanı , “Külleme hastalığı 100 bin ton fındık kaybettirdi“ dedi.

Google Haberlere Abone ol
Külleme hastalığı fındığı tehdit ediyor

İstanbul Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, fındıkta görülen külleme hastalığı sonucu 2013'ten beri sıkıntı yaşandığını belirterek, "Geçen yıl külleme hastalığı yüzünden 100 bin ton fındık kaybettik." dedi.

Gören, İFMİB tarafından düzenlenen "Fındıkta Külleme Hastalığı ile Mücadele" başlıklı toplantıda yaptığı konuşmada, son 10-12 yılda tek bir yıl dışında fındık rekoltesinin 500-600 bin ton arasında gerçekleştiğini kaydederek, sadece 2012 yılında 820 bin fındık üretimi yapıldığını söyledi.

Fındığın önceki yıllara göre son dönemde anormal bir hal aldığını dile getiren Gören, fındıkta farklı hastalıklar görüldüğünü, ani verim kaybı yaşandığını anlattı.

Gören, Türkiye'nin 20 yıl önce dünya fındık üretiminin yüzde 85'ini elinde bulundurduğunu anımsatarak, halihazırda bu payın yüzde 65'e gerilediğini, dünya ihracatının da yüzde 65'ini Türkiye'nin yaptığını aktardı.

Gören, fındıkta 2013 yılından beri külleme hastalığının görüldüğünü belirterek, "Bu nedenle 2013'ten beri sıkıntı yaşıyoruz. Geçen yıl külleme hastalığı yüzünden 100 bin ton fındık kaybettik." diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının geçen yıl için rekolte beklentisinin 450 bin ton olduğunu anımsatan Gören, şöyle devam etti:

"Sonra onlar 420 bin tona revize etti. Biz ise 650 bin ton bekliyorduk. Sonra sırasıyla 600 bin, 550 bin ve son olarak da 500 bin tona revize ettik. Bir madde yoktan var olmaz, vardan yok olmaz. Ancak birden yok oldu fındık. Burada da rekolteye külleme hastalığının negatif etkisi oldu. Bu hastalığa dikkati çekmemiz lazım. Eğer farkındalık yaratmaz ve mücadele etmezsek dünyada birinci sırada gelen Türk fındığında önemli kayıplar yaşarız."

Henüz rekolte beklentisi açıklamak için erken olduğunu dile getiren Gören, hakiki rekoltenin haziran ayının ortasında görülebileceğini, o zaman net rakamın verilebileceğini anlattı.

Gören, "Şu anda 2017 için rekolte beklentimiz 550 bin ton. Ama bunu söylemek için erken. doğumlar devam ediyor. bundan önce doğumların rekolteye etkisi ortalama yüzde 5 artı şeklinde olmuş. Ama bu yıl belki yüzde 50 artırır. Bir tahminde bulunmak henüz güç." dedi.

Yorumlar