Kudüs ulemasından İsrail’in yeni işgal planına tepki

İşgalci İsrail'in Mescid-i Aksa'ya (Harem-i Şerif) yönelik mütekebbir eylemleri ve ihlallerinin savaş ve çatışmalara neden olacağı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
Kudüs ulemasından İsrail’in yeni işgal planına tepki

Kudüs uleması, İsrail Kamu Güvenlik Bakanı Gilad Erdan'ın, "Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde Filistinlilerin düzenlediği saldırıları engellemek" iddiasıyla hazırladığı güvenlik planı ile bu çerçevede Mescid-i Aksa için özel bir polis birimi kurma girişimini "felaket" olarak nitelendirdi.

"Kudüs Vakıflar, İslam Mukaddesatı ve İşleri Konseyi", "Yüksek İslam Heyeti", "Filistin Fetva Kurulu" ve "İslami Vakıflar İdaresi"nden yapılan ortak yazılı açıklamada, "Bu tür fiiller bölgeyi bir bütün olarak savaş ve çatışmaya sürükler. İşgalci İsrail'in Mescid-i Aksa'ya (Harem-i Şerif) yönelik mütekebbir eylemleri ve ihlalleri savaş ve çatışmalara neden olacaktır." denildi.

İsrail'in güvenlik planı çerçevesinde kurulması planlanan özel polis birimi için "felaket" değerlendirmesinde bulunulan açıklamada, "Biz sonuçlarından kimsenin memnun olmayacağı böylesi bir adımı atmamaları için İsrail polisini ve arkasında bulunan siyasi erki uyarıyoruz." ifadelerine yer verildi.

İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Gilad Erdan, 1 Kasım Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Mescid-i Aksa ve çevresinde güvenliği ve toplum düzenini koruma" amacıyla özel bir polis biriminin kurulacağını söylemişti.

İsrail polisi, başta Mescid-i Aksa'nın kapılarında olmak üzere kutsal mabedi çevreleyen Eski Şehir kapılarında da varlığını sürdürüyor. Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyen fanatik Yahudilere eşlik eden İsrail polisinin ayrıca Harem-i Şerif’in içinde de bir küçük karakolu bulunuyor.

İsrail yönetimi 2003'ten itibaren Yahudi yerleşimcileri, polis korumasında Aksa'nın avlusuna alıyor ve zaman zaman Müslümanların girişlerine yaş sınırlaması getiriyor. Birçok radikal İsrailli örgüt ve siyasetçi, üzerinde daha önce iki kez yıkılan bir Yahudi tapınağının bulunduğuna inandıkları Harem-i Şerif'in kendileri için de ibadete açılması çağrısı yapıyor.

- Neler yaşanmıştı?

İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüştü. Olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğü açıklanmıştı.

Olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif'in iki kapısını 16 Temmuz Pazar günü açmış, ancak kapılara elektronik metal arama dedektörleri yerleştirmişti.

Dedektörlerin yerleştirildiği günden itibaren Aksa'ya bu şekilde girmeyi reddederek namazları kapıda kılan Filistinliler ise sık sık İsrail polisinin sert müdahalelerine maruz kalmıştı.

İsrail Güvenlik Kabinesi'nin aldığı karar üzerine Mescid-i Aksa'nın kapılarındaki dedektörler 25 Temmuz'da kaldırıldı.

Müslümanlar, Kudüs alimlerinin çağrısı üzerine 27 Temmuz Perşembe günü ikindi namazı için Harem-i Şerif'e geldi. Başlangıçta Mescid-i Aksa'nın bazı kapılarını açmayan İsrail polisi, Filistinlilerin yoğun tepkisi üzerine tüm kapıları açtı ve on binlerce kişi Harem-i Şerif'e girdi.

Yorumlar

ihsan mescidi aksadan yeni geldik Israil işgalinde el halil bile bunlar ortada iken suudun ısraille bir olması yakışmadı