Küba bazı özel işletmelere yeni ruhsat vermeyecek

MEKSİKO - Küba, bazı özel işletmelere ruhsat vermeyi geçici olarak durdurma kararı aldı. Komünist Partinin yayın organı Granma gazetesinin yetkililerin...

Google Haberlere Abone ol
Küba bazı özel işletmelere yeni ruhsat vermeyecek

MEKSİKO - Küba, bazı özel işletmelere ruhsat vermeyi geçici olarak durdurma kararı aldı.

Komünist Partinin yayın organı Granma gazetesinin yetkililerin açıklamasına dayandırdığı haberinde, hükümetin, 500 binden fazla işçinin istihdam edildiği, gelişmekte olan özel sektöre düzen vermek amacıyla yeni tedbirler aldığı bildirildi.

Yeni tedbirlerin, ülkenin kırılgan ekonomisini modernize etmeye yardımcı olacağını savunan yetkililer, bağımsız çalışmanın geliştirilebileceği meslek kategorilerinin, daha kapsayıcı hale gelmesi için sadeleştirileceğini belirtti.

Haberde, halihazırda faaliyette olan işletmelerin faaliyetlerine devam edebileceği kaydedilirken, bu işletmelerin izin belgelerini ne zaman yenileyeceğine değinilmedi.

Özel sektöre yönelik alınan önlemler kapsamında, kişilerin restoran açmaları, evlerindeki odaları kiralamaları ya da özel öğretmen olarak çalışmaları için verilecek yeni izinlerin, "düzensizlikleri" kontrol altına almak amacıyla askıya alındığını açıklandı.

Hükümetin sokak satıcıları gibi girişimcilere, terzi ve gayrimenkul komisyoncuları gibi meslek gruplarına yönelik izinleri de durdurduğu aktarıldı.

Özel işletmelere verilecek ruhsatların askıya alınması kararının ne zamana kadar devam edeceği bilinmezken, hükümetin, 2010 yılında başlayan özel sektörün geliştirilemesi planlarına ket vurmak istemediği belirtildi.

Özel sektör, Küba'nın iş gücünün yüzde 12'sini oluşturuyor.

Resmi verilere göre, ülkede 567 bin 982 kişi, "serbest meslekle" uğraşıyor.

Küba 2010'da, özel sektörün geliştirilmesi planlarının ayrıntısını açıklayarak, 178 faaliyet alanında serbest girişime izin verileceğini ve devletin yeni girişimcilere kredi vermeyi planladığını açıklamıştı.






Yorumlar