Kronik akciğer hastalıkları ve akciğer enfeksiyonları

Kronik akciğer hastalıkları ve akciğer enfeksiyonları ile ilgili merak edilen detaylar haberimizde.

Google Haberlere Abone ol
Akciğer hastalıkları ve akciğer enfeksiyonları

Kronik akciğer hastalıkları ve akciğer enfeksiyonları; Ölümcül bir hastalık olan amfizemde alveol duvarları büyük oranda ortadan kalkmıştır ki bu da vücuda oksijen emilimini güçleştirmektedir. Sonuç olarak, kişi soluyamamaktan dolayı kötüleşir ve çoğunlukla birkaç metreden fazla yürüyemez ve akciğer enfeksiyonlarına eğilimlidir.

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) amfizem ve bronşitin bir arada bulunmasıdır. Kronik bronşit, akut bronşite benzer biçimde oluşmaktadır. Yalnız birkaç haftada iyileşmek yerine, öksürük, balgam, nefes alamama gibi şikayetler akciğerlerdeki direncin azalması ve skar dokusunun gelişmesi ve akciğer dokusunun sertleşmesi nedeniyle sürekli hale gelir. Amfizem vakalarının küçük bir bölümü genetiktir ancak, amfizem ve KOAH’m en sık sebebi tütün kullanımıdır. Uzun bir süre tütün içilmiş olsa bile, tütünün bırakılması her iki durumun gelişme riskini de dramatik bir şekilde azaltır. Eğer zaten gelişmişse, bırakmak semptomları azaltabilir.

KOAH’ın tedavisi yoktur ancak, semptomların hafifletilmesi mümkündür. Öksürük ilaçlan çok faydalı değildir ancak, astımda kullanılanlara benzer bronkodılatatörler hava yollarının rahatlatılmasma ve wheezing’in düzeltilmesine yardımcı olabilir. Egzersiz önemlidir. Bir maske ya da burun sondasıyla verilecek oksijen bazı hastalara faydalı olabilir. Daha ileri durumda olanların günün büyük bölümünde oksijene bağlı kalmaları gerekebilir. Fizyoterapi egzersizleri fazla mukus ve balgamın atılmasına yardımcı olabilir. Soluma alıştırmaları hastaların akciğerlerini daha verimli kullanmalarını, nefes darlığı ve panikten kurtulmalarını sağlayabilir.Pnömonısi olan çoğu kimse evde tedavi edilmektedir ancak, bunlardan 6′da I’i hastaneye kabul edilecek kadar ağırlaşabilir. Herhangi bir semptomunuzda kötüleşme olursa doktorunuza bildirin; pnömoni vücudun başka bölümlerine yayılırsa ciddileşebilir. Pnömoniden yakınan pek çok hasta tam iyileşme gösterir ancak yüzde yüz dinç hissetmek zaman alabilir.

AKCİĞER ENFEKSİYONLARI

Çoğu akciğer enfeksiyonuna bakteriler, bir kaçına da virüsler sebep olur. Bazıları basitçe teneffüs edilirler ve diğerleri de bünyemiz zayıf düşmediği sürece boğazda zararsız bir şekilde yaşarlar. Astım, kronik bronşit, kalp hastalığı, diyabet ya da kanser gibi uzun süren hastalıklar sebebiyle direnciniz zayıflamışsa, yaşlıysanız ve normal olarak hareket edemiyorsanız akciğer enfeksiyonlarına daha eğilimli hale gelirsiniz. Tütün içenler de özellikle zayıftır çünkü, sigara dumanı bronşların cidarını zedeler ve mikroplara karşı direncini azaltır.

Pnömoninin daha ender rastlanan türleri, kötü havalandırma koşullarında ya da sıcak su sistemlerinde bulunan mikropların sebep olduğu lejyoner hastalığı ve evcil papağanlar da dahil olmak üzere bazı kuşlardan yayılan psittakozıs (ornikozıs) dır.

Çoğu yetişkin, hayatının bir döneminde bir bronşit atağı geçirir. Genellikle bir veya ıkı hafta sürer ve çoğu insan medikal tedaviye gerek duymaksızın üstesinden gelir. Yaklaşık 10 gün sonra hala bir düzelme olmazsa doktora gitmelisiniz. Bronşit ve pnömoni gibi akut enfeksiyonlar, akciğerlere önemli ölçüde etki ederler ve denetlenmeleri gerekmektedir.
Bronşiti ve pnömonıyi tedavi etmenin başlıca yolu antibiyotik tedavisidir çünkü, her ikisine de normal olarak bakteriler sebep olur. Ancak, viral enfeksiyonlar antibiyotiklere yanıt vermez ve bunlarla savaşmanın tek yolu vücudun kendi savunma yöntemleridir. Pnömoni ve plörezi oldukça ağrılıdır ve ağrı keski gerektirir. Ağır enfeksiyonlarda oksijen hayat kurtarıcı olabilir.

Tütün/sigara içenlerin yaygın şikayeti olan bronşit, bronşlan (akciğerlerin geniş dalları) ve bronşıyolleri (daha küçük dalları) tutar. Pnömoni daha ciddidir enfeksiyon bronşiyollere ve alveollere (hava kesecikleri) yayılır. Bunlar içinde en tehlikeli ve en ağrılı olan plörezidir ki bu durumda enfeksiyon akciğerlen saran zar olan plevraya ulaşır.

Yorumlar

hasan kulak koha hastasıyım neden randevı alamıyom