"Krizin Körfez ülkeleri ve halklarına son derece yıkıcı sonuçları olacaktır"

- Kuveyt Emiri Şeyh Sabah: "Körfez krizi, umut ve dileklerimizin aksine büyüme potansiyeli taşıyor" "Tarih, Körfez anlaşmazlığında bir kelimeyle bile olsa tansiyonun yükselmesine neden olanları unutmayacaktır"

Google Haberlere Abone ol
"Krizin Körfez ülkeleri ve halklarına son derece yıkıcı sonuçları olacaktır"

KUVEYT (AA) - Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Körfez krizinin uzamasının bölge ülkeleri ve halkları için yıkıcı etkileri olabileceği uyarısında bulundu.

Mecliste 15'inci yasama döneminin ikinci olağan toplantısında konuşan Şeyh Sabah, Körfez krizinin uzamasının bölgeye vereceği zarara işaret ederek, "Körfez krizi, umut ve dileklerimizin aksine büyüme potansiyeli taşıyor." dedi.

Krizin çözümü için ara buluculuk faaliyetleri yürüten Kuveyt Emiri Şeyh Sabah, uyarı niteliğindeki konuşmasında şunları söyledi:

"Hepimiz, bölgesel ve uluslararası çatışmalar ve müdahale çağrılarının yapılması gibi gerginliği bütünüyle artıracak tehlikelere karşı bilinçli olmalıyız. Krizin, Körfez ülkeleleri ve halklarının güvenliği konusunda son derece yıkıcı sonuçları olacaktır."

Şeyh Sabah, Kuveyt'in ara buluculuğuna ilişkin ise, "Krizin büyüme ihtimaline karşı Kuveyt'in aracılığı, geleneksel bir aracılıktan ibaret değildir. Biz üçüncü taraf değiliz. Biz iki kardeş arasındaki tek tarafız." diye konuştu.

Ülkesinin hedefinin Körfez krizinin iki yönlü olarak onarılması olduğuna dikkati çeken Şeyh Sabah, "bölgedeki çatlamaya ve çöküşe karşı koymak için" hareket ettiklerini belirtti.

Kuveyt Emiri, kriz nedeniyle Körfez İş Birliği Konseyi'nin dağılması ihtimaliyle ilgili olarak, bunun Arap ülkelerinin son ortak mekanizmasının çökmesi anlamına geleceğine işaret etti. Şeyh Sabah, "Tarih, gelecek kuşaklar, Körfez ve Arap nesilleri, Körfez anlaşmazlığında bir kelimeyle bile olsa tansiyonun yükselmesine neden olanları unutmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır yönetimlerinin 5 Haziran'da Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleri Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.


Yorumlar