Kripto paralarda büyük hareketlilik beklentisi

Kripto para dünyasında büyük bir hareketlilik beklentisi söz konusu. Hareketliliğin bugün yaşanacağı ileri sürülüyor.

Google Haberlere Abone ol
Kripto paralarda büyük hareketlilik beklentisi

Haftaya sakin başlayan küresel piyasalar ve kripto para piyasasındaki hareketliliğin bugün artması, büyük bir hareketlilik yaşanması bekleniyor. Piyasa analistleri ve uzmanları yatırımcıları yüksek volatilite konusunda dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

GÖZLER ABD'DEN GELECEK ENFLASYON VERİLERİNDE

Bugün TSİ 16.30'da ABD enflasyon verileri açıklanacak. Piyasa analistleri ve uzmanları ABD'den gelecek enflasyon verilerini Fed'in para politikasının görünümü, S&P 500, Nasdaq gibi endekslerin, altın, gümüş gibi emtiaların, Bitcoin (BTC) ve altcoin'lerin potansiyel yönü için kilit veri olarak değerlendiriliyor. Analistlerin genel beklentisi, enflasyon verilerinin beklenenden daha düşük gelmesinin küresel piyasalarda ve kripto para piyasasında ralliye neden olacağı, yüksek gelmesinin ise satış baskısına neden olarak düşüşü tetikleyeceği yönünde. Ancak enflasyon verilerinin piyasalar için etkisinin 24 saatten uzun olması beklenmiyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, geçmişte defalarca kez açık bir şekilde merkez bankasının para politikası için en önemli veri kategorisinin ABD Ticaret Bakanlığı'nın kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin bir alt grubu olan konut dışı temel hizmetler olduğunu belirterek asıl önemli verinin orası olduğuna dikkat çekmişti. Bu temel hizmetlerdeki enflasyon, sıkı işgücü piyasası ve güçlü ücret artışıyla yakından bağlantılı olması bakımından kritik önemde. Yine de ekonomistler enflasyonun görünümüne ilişkin ipuçları sunacak olması bakımından ABD'den gelecek olan enflasyon verilerini yakından takip ediyor olacaklar.

ENFLASYON VERİLERİNE DÖNÜK BEKLENTİLER

Ekonomistler, Aralık ayında yukarı yönde yüzde 0,1'lik artışla revize edilen aylık bazda Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) yüzde 0,5 artmasını bekliyor. Yıllık bazda ise enflasyonun 6,5'ten yüzde 6,2'ye gerilemesi bekleniyor. Gıda ve enerji hariç çekirdek TÜFE'nin ise yüzde 0,3 artacağı öngörülüyor. Bu da çekirdek TÜFE verisinin yüzde 5,5'e düşmesi anlamına geliyor.

Beklendiği gibi, küresel piyasalar ve kripto para piyasası 24 Şubat'ta TSİ 16.30'da açıklanacak olan ve Powell'ın odak noktasındaki kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin bir alt grubu olan konut dışı temel hizmetler bağımsız olarak manşet ve çekirdek enflasyon haberlerine tepki verecek. Konut kiraları hariç temel hizmetler için TÜFE verilerine ise biraz daha fazla dikkat edilecek. Birçok kişi bunu Powell'ın konut dışı çekirdek hizmetleri için bir vekil olarak gösteriyor.

Yatırımcılar TÜFE verilerine tepki vermeye şartlandırılmış durumda çünkü veri sürprizleri geçen yıl hem TÜFE yükseldiğinde hem de düştüğünde piyasalarda gerçekten dramatik fiyat hareketliliklerine neden oldu. Ancak aslında artık piyasalar üzerinde çok daha az faydası var. Enerji fiyatları artarsa, TÜFE bunu bildirme konusunda bir ay kadar gecikir. Kiralar düşerse, TÜFE bunu size altı aydan daha uzun bir süre sonra bildirir. TÜFE mal fiyatlarını takip etmekte iyi bir iş çıkarıyor olsa da buradaki fiyatlar artık düşüyor ve Fed için pek endişe edecek bir durum yok.

Kaynak: CoinTürk

Yorumlar