Kreş yardımı başvuru işlemleri nasıl, nereden yapılır? Başvuru kapandı mı?

Kreş yardımı için başvuru yapmak isteyen bazı anneler, ön kayıt başvurularının kapandığını görünce şaşırıyor. AB destekli fonla SGK tarafından Türkiye'nin 3 büyük ilinde başlatılan kreş yardımları konusunda şu anda son durumun ne olduğu, başvuru alınıp alınmadığı merak ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
Kreş yardımı başvuru işlemleri nasıl, nereden?

Kreş yardımı için başvuru yapmak isteyen annelerin kafalarında bu aralar bazı soru işaretleri var. Öncelikle başvuruların yapıldığı adreste yazan, "Ön kayıt başvuruları kapanmıştır" şeklindeki ifadeler başvuru yapmak isteyenleri şaşırttı. Peki, son durum nedir, kreş yardımı başvuru nereden yapılıyor?

KREŞ YARDIMI BAŞVURU İŞLEMLERİ

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Avrupa Birliği ortak projesi olan Çalışan anneye kreş yardımı ve bakıcı desteği için başvurular alınmaya devam ediliyor. Çalışan annelerin çocuklarını maddi anlamda daha rahat büyütmeleri için fırsat niteliği taşıyan bakıcı yardımı ve kreş desteği için başvuru işlemi, SGK'nın açmış olduğu internet sitesi aracılığıyla kolayca gerçekleştirilebiliyor. Peki, çalışan anneye kreş yardımı ve bakıcı desteği başvurusu nasıl yapılır? İşte, kreş ve bakıcı yardımı için başvuru şartları

SGK'nın projeye özel olarak açmış olduğu resmi internet siteleri üzerinden alınacak olan kreş desteği ve bakıcı parası desteği başvuruları, bazı kriterlerin karşılanması ile gerçekleştirilebilecek. İşte, kreş ve bakıcı desteği başvuru işlemi ile birlikte her iki destek için de şartlar hakkında bazı detaylar

Bakanlığın eğitim vereceği bakıcıların seçilmesi halinde geçerli olacak olan çalışan anne bakıcı desteği başvurusu, 13 Kasım Çarşamba günü 14.00 itibariyle alınmaya başlıyor.

Bakıcı desteği başvurusu için anneler, 13 Kasım Çarşamba günü E-Devlet şifrelerini kullanarak ön kayıt oluşturabilecek.

Bu aşamada Ankara, İstanbul ve İzmir için geçerli olacak olan bakıcı desteği, ön kaydını başarı ile tamamlayan 3 bin 700 anneye kaydını yaptırmak üzere randevu verilmesi ile resmi olarak başlayacak.

Toplam 3 bin 700 anneye 26 milyon Euro destek sağlanacak olan projede, ilk başvuru sırasına göre kesin ve yedek listeler oluşturulacak.

İstanbul için kontenjan sayısı 2 bin 100 olarak açıklanırken, bu rakam Ankara ve İzmir için 800 olacak.

Bu Proje ile Sosyal Güvenlik Kurumu aylık 200 Euro Çalışan Anne Desteği, Bekar ve özel gereksinimli çocuğu olan annelere ise aylık 250 Euro desteği sağlayacak.

Eğer kreş desteği başvurusu da yapmak istiyorsanız müracaat sürecinde şu aşamaları izlemeniz gerekecek...

SGK'nın çalışan anneler için Avrupa Birliği ile birlikte yürüttüğü bir diğer proje olan kreş desteği için de başvurular E-Devlet üzerinden alınabiliyor.

KREŞ DESTEĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

15 Ekim tarihinde başlayan başvuru, sadece çalışan anneleri kapsadığı için kesin kayıt tarihi itibarıyla bir işverenin yanında 4/a sigortalısı olarak tam zamanlı çalışıyor olmak önem arz edecek.

Proje pilot illerde gerçekleşeceği için Ankara, Antalya, Bursa, Elazığ, İstanbul, İzmir ve Malatya illerinden birisinde ikamet ediyor olmanız başvuru için en kritik etmenlerden birisi olacak.

Projeden destek alabilmek için çocuğunuzu çocuğunuzu Proje uygulama illerindeki kreş, anaokulu veya gündüz bakımevine göndermeniz gerekmektedir.

Çalışan annelere kreş desteği başvuruları nasıl yapılır Bakıcı desteği başvuru ekranı
Kreş desteği başvurusu için başvuru tarihi itibarıyla (ön kayıt anında) 0-60 ay aralığında (60’ıncı ay dahil) çocuk sahibi olmanız,

Kesin kayıt tarihi itibarıyla son bir yılda SGK'ya bildirilen kazancınızın aylık ortalamasının, brüt asgari ücretin iki katını aşmıyor olması (2019 yılı için 5.116,80 TL) da önem arz etmektedir. Eğer şartlarınız bu koşullara uyuyorsa, aşağıdaki ekrandan başvuru işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Ön kayıt başvurularının alındığı açıklandı. Açıklamanın nedeni, projede destek verilecek anne sayısının 3 bin 700 ile sınırlı olmasından kaynaklanıyordu. Hedeflenen sayıya ulaşıldığı için yeni başvuru alımı durdurulduğu tahmin ediliyor.

Ancak yine de e-Devlet Kapısı üzerinden farklı bir yöntemle başvuru denemesi yapabilirsiniz. 

Bunun için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz. 

KREŞ YARDIMI BAŞVURU İLE İLGİLİ BAZI ÖNEMLİ SORULAR VE CEVAPLARI

Annelere kreş yardımı konusunda şu ana kadar en çok merak edilen konular arasında yer alan soru işaretleri ve cevapları şöyleydi:

ÇALIŞAN ANNE DESTEĞİNDEN KİMLER FAYDALANMAKTADIR?

Tam zamanlı olarak ve hizmet akdiyle bir işverenin yanında çalışan ve 0-24 ay arası çocuğu olan sigortalı anne, bir eğitimli çocuk bakıcısını sigortalı olarak çalıştırıp bu bakıcıya çocuğunu baktırmaya başladığında mali destekten faydalanabilir.

ÇALIŞAN ANNE DESTEĞİNDEN YARARLANABİLMENİZ İÇİN TAŞIMANIZ GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR?

• Başvuru tarihi itibarıyla (ön kayıt anında) 0-24 ay aralığında (24’üncü ay dahil) çocuğunuzun olması,

• Ankara, İstanbul ve İzmir illerinden birinde ikamet etmeniz,

• Çocuğunuzla aynı evde ikamet etmeniz (Çocukla annenin ikametgahı aynı olmalıdır),

• Bekar anneyseniz çocuğunuzun velayetine sahip olmanız ve çocuk ile aynı adreste yaşamanız,

• En geç kesin kayıt tarihi itibariyle bir işverenin yanında hizmet akdiyle ve tam zamanlı sigortalı olarak (4/a sigortalılar) çalışmanız ve adınıza aylık 30 gün prim bildiriliyor olmanız,

• Bir eğitimli çocuk bakıcısını tam zamanlı sigortalı olarak çalıştırıp çocuğunuzu bu bakıcıya baktırmanız,

• SGK kayıtlarına göre proje döneminde analık izninde olmamanız,

• Bakıcınızın ücretini en az ev hizmetlerinde çalışanların asgari ücret düzeyinden ödemeniz,

• Proje kapsamında bakıcı olarak çalışmamanız gerekmektedir.

ÇALIŞAN ANNE DESTEĞİNDEN YARARLANABİLMENİZ İÇİN BAKICINIZIN TAŞIMASI GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR?

• Kadın olması,

• 18 yaşını doldurmuş olması,

• En geç kesin kayıt tarihinde 5510 sayılı Kanunun Ek 9’uncu maddesi kapsamında sigortalı olması,

• Anne ve çocukla aynı ilde ikamet ediyor olması, anne ya da babayla birinci dereceden akrabalık bağı olmaması (Aynı evde yaşıyorsa üçüncü derece dahil üçüncü dereceye kadar akrabalık bağı olmaması) (Örneğin çocuğun anneanne ve babaannesi proje kapsamı dışındadır. Çocukla aynı evde yaşamayan teyzesi ve halası proje kapsamına dahildir.),

• Proje kapsamında aynı zamanda anne olarak faydalanıcı olmaması,

• 0-36 aylık çocuk bakımını kapsayan bir eğitim aldığını MEB, İŞKUR, MYK veya üniversitelerin onaylı sertifikayla belgelendirilmesi ya da lise ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olması. (Bu şartları taşımak koşuluyla uzaktan eğitimler de geçerlidir.) (Projede geçerli olan eğitim içerikleri konusunda proje görevlileriyle iletişim kurularak bilgi alınmalıdır.)

KESİN KAYITTA İSTENEN BELGELER NELERDİR?

• İmzalı Ön Kayıt Başvuru Formunuz (Ön kayıt işlemini tamamladığınızda oluşacak formun çıktısını alıp sizin ve bakıcınızın imzalaması gerekmektedir.),

• Banka Muvafakat Formunuz (Türkiye Halk Bankası nezdinde adınıza ve çocuk bakıcınızın adına açılan hesaplara ilişkin),

• Taahhütname,

• Siz ve çocuk bakıcınız tarafından doldurulmuş ve imzalanmış Ek-9 Kayıt Formu (Bakıcınızı sigortalı çalıştırmaya başlayabilmeniz ve SGK’ya kaydını yaptırmanız için gerekli form),

• Bakıcınızın “0-36 aylık çocuk bakımı”nı kapsayan diploması veya MEB, İŞKUR, MYK ya da üniversitelerden onaylı sertifikası, (Projede geçerli olan eğitim içerikleri konusunda proje görevlileriyle iletişim kurularak bilgi alınmalıdır.)

• Varsa çocuğunuzun özel gereksinim raporu,

• Boşanmış anneler için çocuğun velayet belgesi.

Bu web sitesindeki “DOKÜMAN” sekmesinde ve aynı zamanda Ön Kayıt yaptığınız ekrandaki “DOKÜMAN” sekmesinde belgelerin örnekleri bulunmaktadır.

Bakıcınızın Ek-9 sigortası Kesin Kayıt için Proje Ofisine geldiğinizde yapılabilmektedir. Bakıcınızın Ek-9 sigortası kapsamında işveren anne olmalıdır. Babanın işveren olması halinde projeden faydalanılamaz. Projeden faydalanabilmeniz için bakıcınızın Ek-9 sigortasının 30 gün üzerinden yapılması gerekir.

MALİ DESTEK NE ZAMAN VE NASIL ÖDENMEKTEDİR?

Mali destek ödemesi, yararlanıcıların proje kapsamında belirtilen aylık yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmeleri, başvuru kriterlerinin devamı ve herhangi bir usulsüzlük olmaması halinde bakıcı çalıştırılan ayı takip eden ikinci ayın 15’inde Proje Bilgi-İşlem Programı tarafından oluşturulan Nihai Ödeme Listelerine binaen Halk Bankası aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Örneğin, Ocak 2021 dönemine ait ödeme 15 Mart 2021 tarihinde yapılır.

KISMİ SÜRELİ (PART-TİME) ÇALIŞAN ANNELER ÇALIŞAN ANNE DESTEĞİNDEN FAYDALANABİLİRLER Mİ?

Hayır, faydalanamazlar. Çalışan anne desteğinden sadece tam zamanlı çalışan anneler faydalanabilmektedirler.

5510 SAYILI KANUNA GÖRE 4/C’Lİ (DEVLET MEMURU) VEYA 4/B’Lİ (BAĞ-KUR'LU) ANNELER ÇALIŞAN ANNE DESTEĞİNDEN FAYDALANABİLİRLER Mİ?

Hayır, faydalanamazlar. Çalışan anne desteğinden sadece 5510 sayılı Kanuna göre 4/a’lı (SSK’lı) olan anneler faydalanabilmektedirler.

e-Devlet Kapısı Kreş Yardımı Başvuru linki şöyle: https://uyg.sgk.gov.tr/AvrupaBirligiveDisIliskilerProjePortali/Kigep3Basvuru/kigep3BasvuruKayit.xhtml 

Yorumlar