Kredi kartlarına habersiz kapatma uygulaması

Kreti kartı harcamalarının enflasyonu olumsuz yönde etkileyecek şekilde artması üzerine yeni tedbirler devreye girdi.

Google Haberlere Abone ol
Kredi kartlarına habersiz kapatma uygulaması

Kredi kartı kullanımında yeni bir dönem başlıyor. Bankalar, müşterilerine kredi kartlarının kullanım koşullarında önemli değişiklikler yapılacağı konusunda uyarılarda bulundu. Hazırlanan yeni düzenlemelerle, kredi kartıyla yapılan harcamalarda taksit sayıları ve kredi limitlerinde değişikliklere gidileceği belirtildi. Özellikle altın, döviz ve kripto varlık alımları gibi yatırım amaçlı harcamaların kredi kartı ile yapılması durumunda, "makul bir gerekçe" sunulmadığı takdirde ciddi yaptırımların uygulanabileceği vurgulandı.

KREDİ KARTI HARCAMALARINDA YENİ DÜZENLEMELER

Bankalar, müşterilerine gönderdikleri kart ekstrelerinde ve SMS yoluyla, kredi kartıyla yapılan döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler gibi işlemler nedeniyle kartların kullanıma kapatılabileceği uyarısında bulundu. Uygulama, lüks araç alımı gibi yatırım amaçlı harcamaların önüne geçilmesini amaçlıyor.

Mali Müşavir Emin Yılmaz, yeni uygulama hakkında bilgi verirken, kredi kartı kullanımında yatırım amaçlı harcamaların farklı bir boyuta taşındığını ve bu konuda belirlenen sınırların önemini vurguladı. Yılmaz, makul bir gerekçe sunulmadığı takdirde kredi kartlarının banka tarafından kapatılmasının mümkün olduğunu ifade etti.

KREDİ KARTI HARCAMALARINDA DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ

Son bir yılda kredi kartı harcamalarında yaşanan %155'lik artış dikkat çekerken, 19 Ocak 2024 haftasında 1 trilyon 172 milyar TL'lik harcama yapıldığı, bu rakamın bir önceki yıl 459 milyar TL olduğu belirlendi. Yaşanan artış, kredi kartı kullanım alışkanlıklarının ve harcamaların ne derece yükseldiğini gösteriyor.

Yorumlar