Koyunlar neden dönüyor, daire şeklinde dönmelerinin nedeni belli oldu?

Koyunlar neden dönüyor, neden daire şeklinde döner, kendi etraflarında daire çizerek dönen koyunları görenler buna bir anlam veremedi; ancak bilimsel olarak bunların cevapları var.

Koyunlar neden daire şeklinde dönerler, daire çizerek dönen koyunların sırrı nedir soruları bugünlerde Çin'den gelen bir haber sonrası merakla soruluyor. Basına yansıyan haberlere göre Çin'de bir ağılda koyunlar 12 gün boyunca bir daire etrafında dönüp durdu; 13. günden sonra ise hiçkimsenin müdahalesi olmadan dönmeyi kesti.

Koyunların kendi etraflarında veya bir daire şeklinde neden döndüklerinin bilimsel olarak açıklamasının olmasının yanında; bu işle uğraşan, çobanlık yapan veya hayvanlarla yakından ilgilenin insanlar da bunu bilir. 

KOYUNLAR NEDEN DÖNÜYOR, NEDEN DAİRE ŞEKLİ ÇİZİYOR?

Koyunların kendi etraflarında veya bir dair çizerek dönmesinin birden fazla nedeni var: 

Birinci nedeni, doğumu yaklaşan koyunlar kendi etraflarında veya bulundukları alanda daire çizerek dönerler. Bu koyunların içinde yaşadıkları hareketlilikten kaynaklanan içgüdüsel bir harekettir. Gebe koyunların hareketleri diğer koyunların sürü psikolojisiyle onları takip etmesine neden oluyor. 

İkincisi ise koyunlar kapalı bir alanda yumuşak bir zeminden sıkıldıkları zaman onun etrafındaki kuru zemini tercih ederler. Koyunlardan birinin veya birkaçının kuru zeminde yürümeye başlamasıyla birlikte diğer koyunlar da buna eşlik ederler. Koyunlardaki sürü psikolojisi burada da devreye girerek sonsuz bir döngü oluşturabiliyor.

Üçüncüsü ise hastalık: Bazı bozuk gıdaların tüketilmesiyle ortaya çıkan Listeria hastalığının hayvanların daire çizmesine yol açtığı belirtiliyor. Uzmanlar,  bozuk gıdaların bu hastalıkla ilişkili olduğunu belitiyord. Hastalık sebebiyle beyinde oluşan iltihap, daire şeklinde dönme davranışına sebep oluyor.