Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog süreci

- AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini: - "Kosova ve Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi, Kosova, Sırbistan, AB ve Batı Balkanlar bölgesinin tamamı için hayati. Diyalog sürecinde mesafe katetmek, her iki tarafın da AB'ye giden yolda ilerlemesi için anahtar öneme sahip"

Google Haberlere Abone ol
Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog süreci

BRÜKSEL (AA) - AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Kosova ve Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesinin hem bu iki ülke için hem de AB ve Batı Balkanlar için hayati olduğunu belirtti.

Mogherini, diyalog süreci kapsamında Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, Kosova Başbakanı İsa Mustafa, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic ve Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic ile Brüksel'de dün akşam saatlerinde gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yaptı.

- Taraflar gerginliği geride bırakacak"

Çok yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydeden Mogherini, tarafların son günlerdeki gelişmeleri değerlendirdiklerini ve gerginliği geride bırakıp yapılacak işlere yoğunlaşmaya karar verdiklerini aktardı.

Mogherini, "Kosova ve Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi, Kosova, Sırbistan, AB ve Batı Balkanlar bölgesinin tamamı için hayati. Diyalog sürecinde mesafe katetmek, her iki tarafın da AB'ye giden yolda ilerlemesi için anahtar öneme sahip." dedi.

- "Görüşmeler yoğunlaşacak"

İki tarafın da diyalog sürecini saygı, iş birliği ve karşılıklı anlayış çerçevesinde ele almada mutabık kaldığını kaydeden Mogherini, söz konusu ülkeler arasındaki görüşmelerin gelecek günlerde yoğunlaşacağını vurgulayarak, "Önümüzdeki günlerde başlamak üzere, üst düzey diyalog görüşmeleri yapmaya karar verdik." ifadesini kullandı.

Mogherini, iki taraf arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin alınan kararın tam uygulanmasına bir arabulucu olarak dahil olmayı sürdüreceğini belirtti.

Brüksel'deki görüşme, iki ülke arasındaki "tren" krizinden sonra gerçekleşen ilk toplantı oldu.

- Tren krizi sonrası ilk toplantı

14 Ocak'ta, yaklaşık 20 yıl sonra ilk kez Belgrad-Mitrovica seferini yapacak tren, üzerine 21 dilde "Kosova Sırbistan'dır" ifadeleri yazılı olarak yola çıkmış, Kosova sınırına yakın bir noktada durdurulan trenin ülkeye girişine izin verilmemişti. Kosova tarafı treni, "provokasyon aracı" olarak nitelendirirken, iki ülkenin devlet liderleri konuya ilişkin çok sert açıklamalar yapmıştı.

Yorumlar