Koruma Yüksek Kurulundan cami, mescit ve türbeler için ilke kararı

- Kurulun cami, mescit ve türbelere yönelik ilke kararı Resmi Gazete'de yayımlandı - Kararda, kültürel mirasın yaşatılması amacıyla cami, mescit ve türbelerin rekonstrüksiyonunun esas olduğu belirtildi

Google Haberlere Abone ol
Koruma Yüksek Kurulundan cami, mescit ve türbeler için ilke kararı

ANKARA (AA) - Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulunca alınan ilke kararında, kültürel mirasın yaşatılması amacıyla cami, mescit ve türbelerin rekonstrüksiyonunun (yeniden yapma) esas olduğu belirtildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Karar, kurulun 5 Kasım 1999 tarihli 660 sayılı ilke kararında yer alan "Yeniden Yapma" başlığı altındaki hükümlerin cami, mescit ve türbelerde uygulanmasında karşılaşılan sorunlara ilişkin yapılan görüşmeler sonucunda alındı.

Bu kapsamda herhangi bir nedenle yok olan, korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli cami, mescit ve türbelerin, kültürel mirasın yaşatılmasının sağlanabilmesi amacıyla rekonstrüksiyonunun esas olduğu belirtildi.

Ayrıca kendi parselinde daha önce bulunduğu yapı oturum alanında kaldırılması mümkün olmayan yapıların bulunması, parselin tevhit, ifraz, yola terk gibi imar uygulaması görmüş olması ve 660 sayılı ilke kararının uygulanamaması halinde, kendi parselinde farklı konumda veya yakın çevresinde başka bir parselde kapsamlı restitüsyon etüdüne dayalı rekonstrüksiyonunun da uygun olduğu ifade edildi.

Öte yandan çeşitli nedenlerle tespiti yapılamamış fakat Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliği gösterdiği kütle, gabari, plan, cephe, yapım tekniği ve malzemesine ilişkin belgelerle ortaya konulan cami, mescit ve türbelerin de öncelikle koruma bölge kurullarınca korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillerinin yapılmasına, rekonstrüksiyonlarına ilişkin uygulamalarda ise yukarıdaki hükümlerin geçerli olduğuna karar verildi.

İlke kararı ile yok olan korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli cami, mescit ve türbelerin gelecek nesillere aktarımının sağlanması amaçlandı.

Yorumlar