Kortların "engelli yıldızları" Tokyo'ya hazırlanıyor

- Tekerlekli Sandalye Tenis Milli Takım Başantrenörü Çelik: "Belirlediğimiz oyuncularla bu tarihe kadar yoğunlaştırılmış bir antrenman programıyla 2020 için hazırlanıyoruz. Bunun içinde yurt içi turnuvalarımız, uluslararası turnuvalarımız olacak" - 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na katılan milli sporcu Ün: "Yaşadığım bu tecrübe, bana çok büyük onur verdi. 2020'de Tokyo'da düzenlenecek paralimpik oyunlarına da katılmak istiyorum"

Google Haberlere Abone ol
Kortların "engelli yıldızları" Tokyo'ya hazırlanıyor


MUĞLA (AA) - ALİ BALLI - Muğla'nın Bodrum ilçesinde devam eden 2017 Ortakent Yahşi Bahar Festivali'ne katılan Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) Tekerlekli Sandalye Tenis Milli Takımı'nın "engelli yıldızları" göz dolduruyor.

2009 yılında kurulan ve az sayıda kişiyle başlayan tekerlekli sandalye tenis takımı, şimdilerde 40 sporcuya ulaştı. Takım, şu ana kadar yurt içi ve yurt dışında düzenlenen birçok şampiyonalara katılarak, Türkiye'yi başarıyla temsil etti.

Ortakent-Yahşi Tenis Kulübünde düzenlenen TBESF Türkiye Şampiyonası'na, aralarında doğuştan ve sonradan engelli olan sporcular katılıyor. Engelli sporcular, bu tür organizasyonlarda başarılar elde ederek 2020'de Japonya'nın başkenti Tokyo'da düzenlenecek paralimpik oyunlarına katılmak istiyor.

TBESF Tekerlekli Sandalye Tenis Milli Takımı Başantrenörü Ayhan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki yıllarda sporcu sayısı 15'i geçmezken şimdilerde 40'a ulaştığını söyledi. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen turnuvalara katıldıklarını belirten Çelik, yurt dışında katıldıkları turnuvalardan da iyi dereceler almaya başladıklarını kaydetti.


- "Gönüllü antrenörler bulmaya çalışıyoruz"


Yurt dışında büyük takımlarla mücadele ettiklerini ve bu takımları yendiklerini belirten Ayhan Çelik, şöyle konuştu:

"Sporcularımız güzel başarılara imza atıyor. Yurt dışındaki şampiyonalarda Hollanda ve İngiltere gibi güçlü takımları yendik. İnsanların bize olan desteği çok güzel. Bu engellerin üstesinden geliyoruz. Sandalye, kort, antrenör gibi zorluklarımız var. Çocukların hepsi spor sandalyeye oturarak oynamak zorunda. Bu sandalyeler 15-20 bin lira. Tenis dersleri de pahalı. Gönüllü antrenörler bulmaya çalışıyoruz. Sayımız çok değil az ancak çoğalıp güzel maçlara imza atacağız."

Kendisinin de doğuştan engelli olduğunu ve bir kolunun olmadığını belirten Çelik, "Üniversiteyi kazanmama rağmen, kolum olmadığı için bana engel oldular. Engelli kişiden öğretmen olamayacağını söylediler. Zorluklarla karşılaştım. Üniversiteye alınmadım ama dışarıdan antrenörlük belgesi olarak antrenör oldum. Şimdi milli takımın başına geçtim." diye görüşlerini aktardı.

Çelik, artık eğitimde yapılan yeni çalışmalarla engelli bireylerin, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) kontenjanlarından yararlanabildiğine de dikkati çekti.

2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'na katılmak için çalışmalara son sürat devam ettiklerini anlatan Çelik, "Belirlediğimiz oyuncularla bu tarihe kadar yoğunlaştırılmış bir antrenman programıyla 2020 için hazırlanıyoruz. Bunun içinde yurt içi turnuvalarımız, uluslararası turnuvalarımız olacak. Böylece çocuklarımızı ne kadar paralimpik oyunlara götürürsek bizim için o kadar iyi. Kortların engelli yıldızları, Tokyo'ya hazırlanıyor." diye konuştu.


- Yaşadığı zorlukları sporla aşıyor


2016 Rio Paralimpik Oyunları'na katılan 22 yaşındaki milli sporcu Büşra Ün de doğuştan yakalandığı kanser hastalığı ve buna bağlı vücudunda oluşan hasar nedeniyle tekerlekli sandalyeye bağlı yaşıyor. Başarılı sporcu, yaşadığı tüm zorluklarını sporla aşıyor.

2009 yılında masa tenisi için başvurduğu tenis kulübünde "Engellilere masa tenisi dersi veriyor musunuz?" dediğinde kendisine, "Masa tenisi değil, kort tenislerimiz var." dediklerini anlatan Ün, tenise bu şekilde başladığına değindi.

Yedi yıl sonra hayal edemeyeceği yerlere ulaştığını belirten Ün, kendisi için adeta rüya olan 2016 Paralimpik Oyunları'na katılmaya hak kazandığını anlattı. Türkiye'den bu branşta ilk kez bir kadın sporcunun Rio Paralimpik Oyunları'na katıldığına işaret eden Ün, şöyle konuştu:

"Yaşadığım bu tecrübe, bana çok büyük onur verdi. 2020'de Tokyo'da düzenlenecek paralimpik oyunlarına da katılmak istiyorum. İnşallah oradan madalya ile döneriz. Rio'ya giderken bir omuz sakatlığı yaşadım. Şu anda da onun sıkıntıları sürüyor. Tenis çok pahalı bir branş. Maalesef antrenmanı, turnuvaları, malzemeleri, her şeyi çok pahalı. O yüzden bugüne kadar doğru düzgün bir antrenman sistemim olmadı, hep gönüllü hocalarımla devam edebildim."

Engelli sporculara verilen desteğe de değinen Ün, "Son yıllarda Bakanlığın bize verdiği destekle daha fazla turnuvaya gidebilmeye hak kazandım. Haftada üç saat antrenman yapabiliyordum, çünkü bir antrenman saati 70 liraydı. Şimdi iki sponsorum var." dedi.


- "Birine daha az bağımlı birisi oldum"


Milli takımın kadın oyuncusu ve kaptanı 36 yaşındaki Ebru Bulgurcu da Türkiye ve yurt dışında yapılan turnuvalarda birçok dereceler elde ettiğini bildirdi.

2001 yılında yüksekten düşme sonucu omurilik felci olduğunu ifade eden Bulgurcu, 16 yıldır tekerlekli sandalyede hayatını sürdürdüğünü dile getirdi.

Tenisle 2009 yılında tanıştığını anlatan Bulgurcu, "Bu spora başladıktan sonra hayatım olumlu yönde değişti. Daha aktif ve sandalyesini daha iyi kullanabilen ve birine daha az bağımlı olan birisi oldum. Tekerlekli sandalye kullanan her bireyin, bir sporla ilgilenmesi, birine bağımlı olmaması için çok önemli." ifadelerini kullandı.

Paralimpik oyunlarına katılmanın en büyük hedeflerinden biri olduğunu belirten Bulgurcu, "Bu etkinliklere katılmak için sponsor desteğine ihtiyacımız var. 2020 Tokyo benim için çok önemli. Mutlaka bu etkinliğe Türkiye'den en az 4 sporcunun katılması lazım. Biz bunu kendimiz için değil ülkemiz için istiyoruz." dedi.


- Spor sayesinde dünyayı gezdi


Üç yıldır tekerlekli sandalyede tenis oynayan doğuştan bedensel engelli 17 yaşındaki Oğuzhan Güneş ise bu sporla tanışmadan önce adeta "bitkisel hayatta" gibi yaşadığını dile getirdi.

Spora başladığında memleketi Mersin'den çıkamazken, şimdi dünyanın farklı ülkelerine gittiğini anlatan Güneş, Hollanda ve İtalya'da düzenlenen müsabakalara katıldığını ve güzel dereceler aldığını belirtti.

Ankara'da yaşamını sürdüren cam kemik hastası 18 yaşındaki Ayşegül Zararsız da bu sporu daha iyi yerlere getirmek için mücadele verdiğini belirterek, "Hollanda ve İngiltere bu sporda çok iyi. Ben de şu anda onları örnek alıyorum. Daha iyi antrenman yapıp şampiyonalara katılıp, onlardan daha iyi oymayı hedefliyorum." diye konuştu.

Yorumlar