Koronavirüs nedir? Koronavirüs belirtileri nelerdir?

Koronavirüs nedir? Koronavirüs belirtileri nelerdir? Koronavirüs aşısı var mı? sorularının yanıtı Çin'de ortaya çıkan ve aniden yayılmaya başlayan virüsün haberlerinin duyulmasının ardından en çok sorulanlardan biri olmaya başladı. Peki, Corona virüs nedir?

Google Haberlere Abone ol
Koronavirüs nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir?

Coronavirüsü belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır? Corona virüsü insandan insana mı bulaşır? Corona virüsü belirtileri nelerdir? Corona virüs aşısı var mı? Corona virüs tedavisi var mı? son zamanların en çok merak edilenleri arasındaki yerini korumaya devam ediyor.

İlk olarak Çin'de ortaya çıkan ve kendini gribal enfeksiyon şeklinde gösteren bir virüs çeşididir. Solunum yolu hastalıkları olarak karşımıza çıkan ve zaman zaman burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi belirtilerle kendini gösteren bir hastalık olan coronavirüsü için tedavi yöntemleri var mı gibi soruların yanıtı merak ediliyor.

CORONA VİRÜS NEDİR?

Bir anda Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve insanoğlunun karşı karşıya kaldığı virüs çeşidi olan corona virüsleri genellikle hafif ve orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına neden olmasıyla bilinirken corona virüslerin alfa, beta ve gama olarak bilinen üç alt grubu vardır. Öte yanda delta corona virüsleri denilen adalandırılan dördüncü bir grup da ortaya çıktı bu da SARS-CoV. İnsan corona virüsleri ilk olarak 1960'ların ortasında tespit edildi ve şu ana kadar Suudi Arabistan, Güney Kore, Çin, Katar ve Ürdün gibi ülkelerde çokça görülürken bunun son örneği Çin'in Wuhan kentinde görüldü.

koronavirüs belirtileri nelerdir

CORONAVİRÜS BELİRTİLERİ

Basit bir nezle veya grip gibi kendini gösterebilen corona virüsü üst solunum yolu hastalıkları ile ortaya çıkarak kişide burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş gibi sıradan ve basit belirtiler gösterebilirken bazende zatürre gibi alt solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Bu durum, kalp-akciğer hastalığı, bağışıklık sistemleri yetersizliği bulunan hastalarda veya yaşlılarda daha sık görülmekle birlikte klinik belirtiler hafif olduğu zaman laboratuvar testleri genellikle kullanılmayabilir. Ancak gerektiğinde serolojik tetkikler ve polimeraz zincir reaksiyonu gibi laboratuvar testleri kullanılabilir.

  • Yüksek ateş
  • Boğaz ağrısı
  • Nezle belirtileri
  • Üst solunum yolları rahatsızlığı belirtileri
  • Ökdürük

 

KEDİ VE KÖPEKLERDEKİ CORONAVİRÜS İNSANLARA BULAŞIR MI?

Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelere göre, kedilerde, köepklerde veya diğer hayvanlarda görülen koronavirüs insanlara bulaşmaz.

CORONA VİRÜS TEDAVİSİ VAR MI?

Coronavirüs hastalığı çoğu kişide hafif seyrettiğinden ilaç tedavisine gerek kalmadan iyileşme mümkündür. Ancak, bazı belirtileri azaltmak ve hastayı rahatlatmak için ağrı kesici-ateş düşürücüler, öksürük ilaçları ile bol sıvı desteği ve istirahat önerilir. Başka hastalığı bulunan ve durumu ağır olanların hastanede yatarak tedavileri gerekebilir. Yukarıdaki belirtiler sıradan bir grip belirtileri olabileceği gibi coronavirüs belirtisi de olabileceği için belirtileri görenlerin doktora başvurması gerekebilir.

 

Kaynak: Sağlık Bakanlığı

Yorumlar