Korona sıcak havalarda gider tezi de çürüdü

Koronavirüsün yaz aylarında etkisini yitireceği yönündeki tez çürüdü. Bilim adamları, virüs ile sıcak havalar arasında hiçbir bağlantı bulunmadığını açıkladı. Bu nedenle yaz aylarında virüsün sona ereceği tezi de çürümüş oldu.

Google Haberlere Abone ol
Korona sıcak havalarda gider tezi de çürüdü

Koronavirüsün yaz aylarında etkisini yitirerek ortadan kaybolacağı yönündeki tezler çürüdü. Bilim dünyası bu yöndeki verilerin hiçbir şekilde tezi doğrulamadığını açıkladı.

Çin’de yapılan yeni bir araştırmada, yeni tip corona virüsün (Covid-19) görüldüğü bölgelerde hava sıcaklığı artışı ile vaka sayısındaki değişim analiz edildi. Bilim insanları, havadaki ısı ile enfeksiyon oranları arasında anlamlı bir ilişki bulunamadığını aktardı.

Daha önce Çin’de yer alan Beihang ve Tsinghua üniversiteleri tarafından yapılan çalışmalarda sıcaklık arttıkça yeni tip corona virüs (Covid-19) iletim hızının düştüğü sonucuna varılmıştı.

Fakat, ülkenin en büyüK kenti Şangay’da bulunan Fudan Üniversitesi'nden araştırmacılar, corona virüsün ile hava sıcaklığı arasında bir ililşki olmadığını ortaya koydu.

Sonuçları European Respiratory Journal’da yayımlanan araştırma Halk Sağlığı Uzmanı Weibing Wang ve Fudan Üniversitesi araştırmacıları tarafından gerçekleştirildi.

Dr. Wang ve meslektaşları, Ulusal Sağlık Komisyonu ve ill sağlık komisyonlarından gelen verileri kullanarak, 17’si Hubey eyaletinde olmak üzere 224 şehirde corona virüs yayılımını değerlendirdi.

Araştırmacılar, daha sonra bu bilgileri, ocak ve mart ayı arasındaki ortalama sıcaklık, bağıl nem ve gelen ultraviyole (UV) radyasyon ölçümleri de dahil olmak üzere günlük hava durumu verileriyle karşılaştırdılar. Ekip, Hubey eyaletinin içindeki ve dışındaki şehirlerde, güneş ışığından kaynaklanan UV maruziyeti sıcaklıkları ve toplam enfeksiyon oranı arasında anlamlı bir ilişki olmadığını buldu.

Bilim insanları, 'Analizimiz, ortam sıcaklığının SARS-CoV-2'nin (Covid-19) iletim yeteneği üzerinde önemli bir etkisi olmadığını gösterdi. Yeni tip corona virüsü kontrol etmede sıcak havaya güvenmek için henüz çok erken. Pandemiyi durdurmak içim mevsimselliğe güvenmek tehlikeli bir düşünce yapısı'' ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, "Sıcak hava mevsimlerin değişmesine yardımcı olabilir, ancak virüs aktarımını durdurması pek olası değildir. İletimi yavaşlatmaya yardımcı olmak için seyahat yasakları ve karantina uygulamaları gibi acil politikalara veya müdahalelere ihtiyaç var” dedi.

Yorumlar