Konut satamayan firmalar yeni formül sunuyor

Konut satışlarının düşmesi ve firmaların konutları satamaması nedeniyle yeni formüller devreye girdi. Firmalar vatandaşa satış yapabilmek için kademeli satış uygulaması başlattı. Buna göre önce arsa sonra konut maliyeti formülü uygulanacak.

Google Haberlere Abone ol
Konut satamayan firmalar yeni formül sunuyor

Yükselen konut fiyatları ve kiralar karşısında, dar gelirli vatandaşların konut sahibi olma hayali kademeli satış modeli ile gerçekleşebilir. Son zamanlarda, fahiş kiralar ve katlanan konut fiyatları nedeniyle, özellikle dar gelirli vatandaşların yaşam mücadelesi daha da zorlaştı. Bu durum, barınma krizine yol açarken, birçok kişi için konut sahibi olmak adeta bir hayal haline geldi.

Kademeli Satış Modelinin Doğuşu

Tek seferde ev borcuna girilemeyeceğinin farkına varan inşaat firmaları, bu soruna çözüm olarak "kademeli satış" modelini gündeme getirdi. Bu yeni modelde, konut alıcılarına öncelikle arsa payı satın alma imkanı sunuluyor, daha sonra inşaat maliyetinin ödenmesiyle ev sahibi olma süreci tamamlanıyor.

Uygulanan Kademeli Satış Modelleri ve Projeler

Hürriyet gazetesinden Gülistan Alagöz’ün haberine göre, bu modelin ilk örneklerinden biri Başakşehir ve Ispartakule'de uygulandı. Ispartakule'deki arsa payları 890 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Bu projenin ilgi görmesi üzerine aynı model Pendik'te de uygulanmaya başlandı. Pendik projesinde 2+1 dairenin arsa payı 1 milyon 550 bin TL'den başlıyor.

Yeni Projeler ve Yatırımlar

Bir diğer inşaat firması ise iki yılda 10 projede toplam 20 milyar liralık yatırım yapmayı planlıyor. Bu projelerden birinin odak noktası, erişilebilir fiyatlı konut üretmek. Planlanan modelde, konut bedeli önce 'arsa', sonra 'inşaat maliyeti' olarak iki aşamada alınacak.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun Rolü

Sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 'Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları' için hazırlıklarını tamamlamış durumda. Gayrimenkul Yatırım Fonları'nın ardından, proje fonlarının da piyasada ilgi görmesi bekleniyor.

Küçük Yatırımcılar için Yeni Fırsatlar

Bu yeni model sayesinde, örneğin 10 milyon lira değerinde bir ev alamayan tüketiciler, küçük birikimleriyle milyarlık projelere ortak olabilecek. Böylece şirketler, fon üzerinden sağladıkları finansmanla yatırım yapabilecekler. Bu durum, küçük yatırımcılara gayrimenkul sektöründe daha aktif rol alma imkanı sunuyor.

Yorumlar