Konut kredisi kararı orta gelir grubuna yarar

Kamu bankalarının bir milyon liranın altındaki krediler için uygulamaya koyduğu faiz indirimi kararının orta gelirli vatandaşların konut edinmelerine yardımcı olacağı belirtiliyor. Faiz indirimi kararının konut piyasasında hareketlenmeye vesile olacağı ifade ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
Konut kredisi kararı orta gelir grubuna yarar

Kamu bankaları konut kredisi faiz oranlarında indirim başlattı. Buna göre, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank konut kredisi faiz oranlarında 1 milyon lira altı tutarlarda yüzde 1.29, 1 milyon lira üzerindeki tutarlarda ise yüzde 1.34 faiz oranlarını uygulamaya aldı. Konut kredisi faizlerindeki aşağı yönlü her hareketin sektöre olumlu etki yapması öngörülüyor. Sektör temsilcileri, kamu bankalarının sağladığı yeni oranlar ile 2 milyon liranın altındaki tüm konutlarda hareket bekliyor.

Daha önce kamu bankalarında yüzde 1.37 bandından başlayan konut kredisi faiz oranlarında genel ortalama ise yüzde 1.43’ün üzerinde seyrediyordu. Özel bankalarda bu oran yüzde 1.45’in üstünde bulunuyor.  

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, bu oranları mevcut piyasa açısından ‘iyi’ olarak değerlendirirken, şunları söyledi:

“Konutta zaten maliyet baskısıyla fiyatlarda ufak artışlar sürüyor. Girdi maliyetleri dolar bazında ikiye katlandı. Yani konut alımı için çok doğru bir zaman. Faiz yükünü azaltmak bu dönemde doğru bir adım; biz firmalar da buna biraz destek verip, biraz daha cazip hale getirip bunu daha geniş bir kitleye yöneltebiliriz. Döviz mevduatı da bir miktar çözülecektir.”

Kamu bankaları konuta erişimin kolaylaştırılması için Haziran 2020’de de 750 bin liraya kadar kredide birinci el konutta yüzde 0.64, ikinci el konutta ise yüzde 0.74 faiz sunmuştu. Kampanya ile aylık bazda en yüksek satışlara ulaşılmıştı. Ancak bu süreçte özellikle ikinci elde fiyat artışları dikkat çekmişti. Gayrimenkul danışmanları yeni dönemde de ikinci el konutta yüzde 10 artış olabileceği uyarısını yapıyor.

Ocak-eylül dönemi ipotekli konut satışları önceki yıla göre yüzde 64.3 azalmıştı. Kamu bankalarının bu adımının piyasaya olumlu yansıyacağını ifade eden İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, ilk etapta ikinci el konutta alım dalgası beklediklerini söyledi. Durbakayım, “Birinci el konuta yansıması için kampanya gerekli. Oran yüzde 0.99’a kadar çekilebilir. Özel bankalardan da destek bekliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Milliyet


 

Yorumlar