Bugün itibariyle en uygun konut kredisi faiz oranları 27 Ocak 2023 ne kadar, konut kredilerinde düşüş var mı?

Bugün itibariyle en uygun konut kredisi faiz oranları hangi banka tarafından veriliyor, 37 Ocak günü bankaların konut kredisi oranları ne kadar oldu, en ucuz kredi hangi ibanka tarafından veriliyor. Bugün itibariyle en uygun konut kredisi faiz oranları 27 Ocak 2023 ne kadar, konut kredilerinde d

Google Haberlere Abone ol
En uygun ve ucuz konut kredisi hangi bankada?

Bugün itibariyle en uygun konut kredisi bugün yani 27 Ocak 2023 riyle kamu ve özel bankaların konut kredisi faiz oranları ne durumda, en uygun konut kredisi hangi hangi banka tarafından veriliyor. Türkiye'de bilindiği gibi hem kamu hem özel bankalar 120 ve 240 aya kadar konut kredisi veriyor. Ancak en uygun konut kredisinin hangi banka tarafından verildiği ise genelde belli olmuyor. Bankaların faiz oranları sürekli değişiyor. Konut kredisi en uygun şu anda kamu bankaları olan VakıfBank ile Ziraat Bankasında bulunuyor. Özel bankalardaki faiz oranları ise onların iki katından fazla. Merkez Bankası'nın yapacağı açıklama sonrasında oranlar ne kadar değişecek, yeni bir konut hareketliliği başlayacak mı? Bugün itibariyle en uygun konut kredisi faiz oranları 27 Ocak 2023 ne kadar, konut kredilerinde düşüş var mı?

BUGÜN İTİBARİYLE KONUT KREDİSİ HANGİ BANKADA?

Merkez Bankası'nın politika faizlerini 100 puan daha indirerek yüzde 12'ye düşürmesinden sonra gözler bankalara çevrildi. Ev kredilerinde düşüş yapılması bekleniyor. Artan konut ve kira fiyatları nedeniyle ev sahibi hayalini gerçekleştirmekte zorluk çeken vatandaş faizlerin düşüp düşmeyeceği konusunu merak ediyor. Faizlerin düşmesi halinde bankaların da vatandaşa uygun fiyatlara konut kredisi vereceği biliniyor. Bu nedenle her gün bankaların konut kredisi faiz oranları yakından takip ediliyor. Peki, Bugün itibariyle konut kredisi faiz oranları 27 Ocak 2023 konut kredisi hangisi, krediler düştü mü?

En uygun konut kredisi hesaplama, bugün itibariyle konut kredi faiz oranları ne kadar?
İstanbul'da her geçen gün yeni lüks konut projeleri üretiliyor

 

Kamu bankaları, Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararından sonra yeni bir karar aldı. Bankalar, kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 100 baz puana kadar değişen oranlarda indirime gitti. Konut kredilerinde de indirime giden kamu bankaları, sıfır konutlar için kredi faiz oranlarını, bugünden geçerli olmak üzere 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1,20'ye, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda ise yüzde 1,29'a düşürdü.

İşte, bugün itibariyle konut kredisi faiz oranları, en uygun konut kredisi hangisi, krediler düştü mü 9 Ocak 2023 Pazartesi

Ziraat Bankası Konut Ürün Paketi %1,29
Vakıfbank SarıPanjur Konut Kredisi %1,34
Halkbank Hesaplı Evim Kredisi %1,29
Akbank Konut Kredisi %2,08
Yapı Kredi Konut Kredisi %2,79
Türkiye İş Bankası Ev Kredisi Kampanyası %2,05
Garanti BBVA Kiracıya Mortgage %2,75
QNB Finansbank Standart Konut Kredisi %2,62
ING Bank Konut Kredisi %2,14
TEB Konut Kredisi %3,75
Alternatif Bank Konut Kredisi %2,92
HSBC Sigortalı Konut Kredisi Kampanyası %2,68
Fibabanka Konut Kredisi %2,52
ICBC Turkey Konut Kredisi %2,39

 

KATILIM BANKALARI KONUT KREDİSİ ORANLARI

Faizsiz konut kredisi veren katılım bankalarında ise 500 bin liralık bir örnek kredi için örnek oranları şöyle:

KuveytTürk Katılım Bankası 2,24 vade 120 Ay

AlbarakaTürk yüzde 2,99 vadesi ise 120 Ay

Türkiye Finans yüzde 2,39 vadesi ise 120 Ay

Vakıf Katılım yüzde 2,95 vadesi ise 120 Ay

Ziraat Katılım Bankası yüzde 2,29 vadesi ise 120 Ay

Emlak Katılım Bankası yüzde 2,42 vadesi ise 120 Ay

KONUT KREDİLERİ DÜŞER Mİ

Konut kredileri düşer mi veya konut kredisi faizlerinde düşüş beklentileri karşılanacak mı? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1 Haziran salı günü TRT ortak yayınında yaptığı açıklamada faizlerle ilgili önemli ifadeler kullanmıştı.

Erdoğan, Merkez Bankası başkanı ile görüştüklerini, yüksek faizlerin düşmesi gerektiği söylemişti. Erdoğan'ın açıklamalarından sonra gözler konut sektöründeki kredilere çevrildi. 

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu nisan ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, geçtiğimiz ay 95 bin 863 konut satıldı. Böylece 2020 yılının nisan ayına göre satışlarda yüzde 124,1'lik artış yaşandı.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), konut satışlarına yönelik düşük faizli kredi kampanyaları ile alternatif gayrimenkul finansman modellerinin hayata geçirilmesi önerisinde bulundu.

TMB'den yapılan açıklamaya göre, birliğin nisan ayına ilişkin hazırladığı İnşaat Sektörü Analizi Raporu yayımlandı.

İnşaat sektöründeki girdi maliyetlerinin arttığına işaret edilen raporda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İnşaat Maliyet Endeksi'nin yıllık bazda ocakta yüzde 27,8 ve şubatta da yüzde 27,6 arttığı anımsatıldı.

Raporda, inşaat sektöründe piyasa şartlarındaki hızlı değişim, kurdaki dalgalanma, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle ciddi finansal ve operasyonel sorunlar yaşandığı aktarıldı.

Geçen yıl konut fiyatlarında başlayan artışın, inşaat maliyetlerinde izlenen yükseliş paralelinde devam ettiği ifade edilen raporda, konut satışlarında bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22,9 düşüş görüldüğü kaydedildi.

Bu çerçevede özellikle ilk el konut satışlarına yönelik düşük faizli kredi kampanyalarının hayata geçirilmesinin sektörün desteklenmesi için önemli olduğu belirtilen raporda, "Daha uzun soluklu olarak ise konut segmentindeki canlanmanın pek çok sektörde canlandırıcı etkisi dikkate alınarak alternatif gayrimenkul finansman modelleri geliştirilmesi ve özellikle dar gelirliler için konut hesabı uygulamasının etkin hale getirilmesi önerilmektedir" ifadesi kullanıldı.

İŞ DÜNYASI İNDİRİM İSTİYOR

Öte yandan, Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, konut sektöründe tek oranlı katma değer vergisi (KDV) uygulanabileceğini belirterek, "KDV'de yeni düzenlemeye lokomotif sektörlerimizden konut sektöründen başlanabilir, tek oranlı ve yüzde 8 olarak uygulanabilir." ifadesini kullandı. 

Baran, burada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını etkisi altında geçen 1,5 yılın ardından, kademeli normalleşme ve aşılama çalışmalarının yaygınlaşmasıyla hareketlenen ticarette çarkların daha işlevsel dönmesine yönelik görüşlerini ifade etti.

Türkiye'nin üretim ve ticaret potansiyelinin doğru vergilendirme politikalarıyla daha güçlü bir şekilde açığa çıkacağını vurgulayan Baran, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile yaptıkları görüşmelerde "tek oranlı KDV" önerisinde bulunduklarını anımsattı. Baran, şunları kaydetti:

"KDV oranının yüksekliği kayıt dışı işlemleri özendirmekte ve yaygınlaştırmaktadır. Bu durum enflasyonist etkisinin yanı sıra gelir üzerinden alınan vergilerde de aşınmaya sebep olmaktadır. KDV'nin tek oranlı uygulanması vergi gelirlerini de artıracaktır. KDV'de yeni düzenlemeye lokomotif sektörlerimizden konut sektöründen başlanabilir, tek oranlı ve yüzde 8 olarak uygulanabilir."

SON GELİŞME 

Merkez Bankası'nın 200 baz puan faiz indiriminden sonra bankaların da benzer şekilde indirime gitmesi bekleniyor.

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ın faiz oranlarını kurumsal ve ticari başta olmak üzere tüm kredilerde indirmesi bekleniyor.

Reuters’ta yer alan habere göre, üst düzey bir bankacılık kaynağı, kamu bankalarının merkez bankasının haftalık repo faizini 200 baz puan indirimine paralel olarak kamu bankalarının Pazartesi günü faiz indireceğini söyledi.

Ziraat Bankası’ından haber yazıldığı sırada resmi bir yanıt alınamadı. Halkbank konu ile ilgili bir açıklama yapmadı. Vakıfbank ise haber yazıldığı sırada Reuters’ın sorusuna resmi bir yanıt vermedi.

Ziraat Bank’ın tamamına, Halkbank’ın yüzde 75’ine ve Vakıfbank’ın yüzde 36’sına sahip olan Türkiye Varlık Fonu da konu ile ilgili haber yazıldığı sırada henüz bir yanıt vermedi.

GEÇEN DEFA İNDİRİM GELDİ

Kamuya ait 3 banka konut kredilerinde indirime gitti. Buna göre 1 milyon liranın altında kullanılacak kredilerde kredi faizi 1,29'a düşürülürken, 1 milyon lira ve üzerine ise 1,34 faiz uygulanacak.

MERKEZ BANKASI 100 PUAN DAHA DÜŞÜRDÜ

Merkez Bankası politika faizinde 100 baz puan daha düşürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekonomi yönetiminin İstanbul'da yaptığı toplantıya kamu bankalarının müdürleri de katılmıştı. Toplantıda alınan karar kapsamında banka kredilerinin düşürüleceği tahmin ediliyor. 

 

Yorumlar

abdil tokiden ev almak isdiyom kosullar nedir ne isdeniyor ne kadar on odeme