Konut fiyatlarında artış rekoru Ege illerinde

Ağustos ayında en fazla artış kaydeden konut fiyatları Ege illerinde tespit edildi. Aydın ve Muğla illerinde ağustos ayında konut fiyatları Türkiye ortalamasının üzerinde artış gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Konut fiyatlarında artış rekoru Ege illerinde

TCMB verilerine göre Ağustos'ta yıllık yüzde 33,4 arttı. Bu oranla birlikte, Konut Fiyat Endeksi'nin tarihindeki en yüksek artış kaydedilmiş oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos 2021 dönemine ait Konut Fiyat Endeksi’ni açıkladı.

Buna göre ülke genelinde konut fiyatları 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 3,9 oranında arterken bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 33,4, reel olarak ise yüzde 11,9 oranında arttı. Bu oranla birlikte endeks tarihinin en hızlı artışını kaydedilmiş oldu.

YENİ KONUTLARIN FİYATI YÜZDE 40 ARTTI

Ülke genelinde yeni konutların fiyatı önceki yılın aynı ayına göre yüzde 40,2 artarken ikinci el konutların fiyatı bir yılda yüzde 32 arttı. Bir konutun ortalama metrekare fiyatı ise 4 bin 851,2 TL oldu

BÜYÜKŞEHİRLERDEKİ ARTIŞ

İstanbul’daki konut fiyat artışı yıllık yüzde 30,7, Ankara’daki fiyat artışı yüzde yüzde 28,5, İzmir’deki fiyat artışı ise yüzde 33,6 oldu.

İstanbul’daki aylık fiyat artışı yüzde 4,3, Ankara’da 3,3 ve İzmir’de 3,8 olarak gerçekleşti.

REKOR YİNE AYDIN VE MUĞLA’DA

Konut fiyatlarındaki artışın en yüksek olduğu bölge Aydın, Denizli, Muğla bölgesi oldu. Bu bölgede konut fiyatları önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 53,7 arttı. Antalya, Burdur, Isparta bölgesindeki yıllık artış ise yüzde 41,9 olarak gerçekleşti.

FİYAT ARTIŞININ BAŞKENTİ BODRUM

-Fiyat artışlarında tatil beldeleri olarak bilinen güney illeri ilk sırada yer alıyor. En başta Bodrum, Marmaris’in de bulunduğu Muğla, Aydın ve Denizli illeri grubunun artış oranı yüzde 53.7. Üç ili ayırmak mümkün değil.

-Ama fiyat artışlarında en önde Bodrum olduğu düşünülebilir. Özellikle pandemi döneminde tatil beldelerinin yüksek rağbet görmesinden en çok bu ilçe nasibini aldı. Artık Bodrum’un fiyat artışının ortalamanın bayağı üzerinde olduğu kesin.

-Turizmin başkenti Antalya’da ise konut fiyatları yüzde 42 arttı. Balıkesir ve Çanakkale’deki fiyat artışları da yüzde 41’i buldu.

-Yıllık fiyat artışının yüzde 40’ın üzerine çıktığı iki il grubu daha var. Gaziantep’te konut fiyatları geçmişten beri yüksek. Bunda Halep’ten alınan göçün de etkisi var.

-Son dönemde ise Şanlıurfa ve Diyarbakır konut fiyatlarında en hızlı artan gruplardan. Ağustos ayında yüzde 6 artış ve yıllıkta yüzde 44 artışa ulaştı. Konut fiyatlarını artıran dinamik konusunda ise bir çıkarımımız yok.

 KONUT FİYATLARI % 75 ARTTI

 -Ancak konut fiyatlarında son dönemde meydana gelen sert artış baş döndürücü. Yıllık en yüksek rakamları yukarıda verdik. Bir de fiyatların tırmanışa geçtiği Mayıs 2019’dan bu yana geçen 2 yıl bir çeyreklik döneme bakalım. 2.5 yılı bile bulmayan bu dönemde Türkiye konut fiyat endeksi yüzde 74.8 arttı.

 -Ortalama artış bu. Muğla, Aydın, Denizli grubunun fiyat artışı ise yüzde 108.1 ile en yüksekte. Muğla’da fazla, Denizli’de daha düşük artışların olduğunu varsaymak lazım.

-Diğer tatil beldesi Antalya’da konut fiyatlarının 2 yıl 1 çeyreklik artışı yüzde 101.6 ile ikinci sırada.

Konut fiyatlarında artış rekoru Ege illerinde
Konut fiyatlarında artış rekoru Ege illerinde

 

Son 2 yıl bir çeyreklik dönemde Gaziantep grubu yüzde 98.6 arttı. Balıkesir, Çanakkale, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da fiyat artışları yüzde 92’yi buldu.

BALON VAR MI?

Habertürk Yazarı Abdurrahman Bulut, "Balon var mı?" sorusunun cevabını ise şöyle cevaplıyor:

-Bu durumda konut balonu tanımına henüz giren bir grup yok. Ama olabilir. Robert Schiller’in tanımına göre son 5 yılda fiyatlar reel olarak yüzde 100 artmışsa orada konut balonunda söz etmek mümkün. Bizdeki ise henüz nominal artış ama 5 yılın dolmasına 2 yıl 3 çeyreklik dönemle daha çok var.

-Konut fiyatları alıp başını giderken Türkiye’de konut sahipliği ise artmıyor. Uzun yıllar yüzde 59-61 arasında dalgalanan konut sahipliği oranı 2020 yılında ilk kez yüzde 57’ye geriledi. Yani konutları birden çok konutu olanlar, yabancılar veya gurbetçiler aldı. Fiyatlar yükseldiği için konutlar giderek erişilemez oldu.

REKOR FİYAT ARTIŞIYLA GELEN SORUN

-Bu sonbaharda da kiralar patladı. Sahibinden verilerinden BETAM’ın hesaplamalarına göre Türkiye’de yeniden kiraya verilen konutlarda kira artışı yüzde 35 olarak belirlendi. Konut fiyatları yükselirken kiraların düşmesi ise eşyanın tabiatına aykırı.

-Önümüzdeki dönemin önemli sorunlarından biri de bu.


 

Yorumlar