Kolesterol nedir, belirtileri, nasıl tedavi edilir

Kolesterol nedir, belirtileri, nasıl tedavi edilir? Kolestrol, insan ve hayvan vücudunda bulunan, yaşam için gerekli olan yağımsı bir maddedir. Peki belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir.

Google Haberlere Abone ol
Kolesterol nedir, belirtileri, nasıl tedavi edilir

Kolesterol nedir ?, insan ve hayvan vücudunda bulunan, yaşam için gerekli olan yağımsı bir maddedir. Bu madde bazen vücut tarafından üretilirken, bazen de besinler yoluyla vücudumuza girmektedir. Vücudumuz kolesterol ile D vitamini ve yağları sindiren safra asitlerinin oluşumunu sağlamaktadır. Bu işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için insanların kanında çok az miktarda kolesterol bulunması gerekmektedir. Eğer vücuttaki kolesterol miktarı fazla ise, bu kan damarlarında birikerek, kan damarlarının sertleşmesine ve daralmasına neden olmaktadır. Kolesterol yağımsı bir madde olması özelliği ile suda çözünme göstermemektedir. Kolesterol suda çözünür maddelerle birleşerek kanda taşınabilir. Bunun için gerekli maddeler ise karaciğer tarafından üretilmektedir. Kolesterol bu maddeler ile birleşmesi sonucunda lipoprotein ismini almaktadır. 

Kolesterol Çeşitleri

1.     İyi Huylu Kolesterol: Kandaki kolesterolü karaciğere taşımaya yarayan tıpta ''HDL'' olarak bilinen iyi huylu kolesterolün düşük olması kalp hastalığına yakalanma riskini artırmaktadır.

2.     Kötü Huylu Kolesterol: Karaciğerdeki kolesterolün diğer organlara ve kana iletimini sağlayan tıpta ''LDL'' olarak bilinen kötü huylu kolesterol, kan dolaşımında ne kadar yüksek oranda bulunursa kişinin kalp krizi riski o derece artmaktadır.

kolestrol
Kolestrol Nedir?

 

  • Eğer kişide kalp ve damar hastalığı bulunmuyorsa LDL düzeyinin 130 mg/ dl'nin altına düşürülmesi yeterli olacaktır.
  • Fakat kişide kalp ve damar hastalığı varsa LDL düzeyi mutlaka 100 mg/ dl'nin altında tutulmalıdır.

Trigliserid kolesterol gibi kanda çözünen yağımsı bir maddedir. VLDL kötü kolesterole ait grupta yer alan en zararlı kolesterol türüdür. Bu nedenle kolesterol seviyesi ölçtürürken mutlaka VLDL seviyesini de ölçtürmek gerekmektedir. Yüksek Kolesterol Nedir?Yüksek kolesterol hiçbir belirti vermemektedir bu nedenle çoğu kişi yüksek kolesterolü olduğunun farkına bile varmaz. Bu kişilerde koroner arter hastası olma riski oldukça fazladır. Kişilerde LDL kolesterol düzeyi ne kadar yüksekse kalp krizi riski de o kadar fazla olmaktadır. HDL kolesterol düzeyinin yüksek olması ise kalp krizi riskini azaltmaktadır. Bu nedenle kişilerin sürekli olarak kolesterolünü ölçtürmesi ve herhangi bir kalp krizi riskine karşı önlem almaları gerekmektedir. Kolesterol Neden Yükselir?Kandaki kolesterol düzeyini etkileyen birçok farklı faktörler bulunur. Bunlar;

  • Kalıtımsal yani genetiksel olan nedenler
  • Tüketilen gıdalardan kaynaklanan nedenler
  • Aşırı kilodan kaynaklanan nedenler
  • Kişilerde görülen aşırı stresten kaynaklanan nedenlerdir. Bu nedenlerden dolayı kişilerde kötü huylu kolesterol yükselmektedir. Düzenli olarak yapılan egzersizler kötü huylu kolesterolü düşürerek, iyi huylu kolesterolün yükselmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca kadınlarda menopoz dönemi ile birlikte kolesterol düzeyi de artış göstermektedir.

Kolesterolü Yükselten Hastalıklar Nelerdir?

  • Genetik yağ metabolizması ile ilgili rahatsızlıklar
  • Tiroid bezinin yetersiz düzeyde çalışması
  • Karaciğerle ilgili rahatsızlıklar
  • Şeker hastalığı
  • Aşırı şişmanlık
  • ve bazı ilaçların kullanımı kolesterolün yükselmesine neden olmaktadır.

 

Kolesterolü Düşürmek İçin Neler Yapılabilir?Kolesterolü düşürmek için kişinin öncelikli olarak yapması gereken yaşam tarzını değiştirmesidir. Kişi kalp rahatsızlığından korunmayı amaçlayan diyetler uygulamaya başlamalıdır. Aşırı kilolardan kurtulmayı hedeflemeli ve bunun için spor ya da egzersiz hareketleri gibi yöntemlerden faydalanmalıdır. Doktor kontrolünde ilaç kullanmak gerekse de bu önerileri mutlaka uygulamak gerekir.

 

Yorumlar